Lufthanza u minusu 13 mil. EUR

Dodajte komentar

“Lufthanza” očekuje da će zarada aviokompanije najverovatnije pasti ove godine, u zavisnosti od razvojnih troškova i rasta izdataka za goriva.

Grupa “Lufthanza” predviđa da će operativni profit kompanije u regionu dostići 500 miliona evra u ovoj finansijskoj godini, 19,6 odsto manje nego prethodne godine. Poređenja radi, operativni profit prevoznika u 2011. bio je 820 miliona evra, saopštila je kompanija.

Kompanija je u 2011. imala čist gubitak od 13 miliona evra, u poređenju sa profitom od 1,1 milijarde evra u prethodnoj godini, dok je ukupan prihod “Lufthanze” porastao 8,3 odsto, na 28,7 milijardi evra.

“Lufthanza” je objavila minule sedmice da je zarada grupe oštro pala prošle godine zbog skoka cene goriva, povećanja domaćih taksi na avionski prevoz i gubitaka od prodaje filijale “Britiš midlend”.

Izvršni direktor grupe “Lufthanza” Krištof Franc najavio je da kompanija već primenjuje mere podsticanja zarade za “najmanje 1,5 milijardi evra u naredne tri godine.

On je ocenio da će finansijska godina 2012. i dalje biti prepuna neizvesnosti, a tržište “kolebljivo”. Kompanija je ipak spremna za sva ta iskušenj”, dodao je Franc.

“Lufthanza” je pristala da proda filijalu BMI, koja je poslovala sa gubitkom, prevozniku “Britiš ervejz”, ali se i dalje čeka odobrenje nadležnih regulatornih organa.

Poskupljenje goriva i nove tarife za vazdušni saobraćaj u Nemačkoj i Austriji dodatno su doprineli da putnički prevoz “Lufthanze” zabeleži pad operatvinog profita od 44,5 odsto sa 629 miliona evra, na 361 milon.

Prihod “Lufthanzine” filijale “Ostrijen erlajnz” bio je stabilan, oko dve milijarde evra, ali je registrovan operativni gubitak u čitavoj godini od 62 miliona evra.

Filijala “Svis er” zabeležila je rast prihoda od 14 odsto, četiri milijarde evra u 2011, dok je operatvni profit smanjen sa 298 miliona evra, na 259 miliona, saopštila je “Lufthanza.”

izvor: b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *