Prerada prodaje presu

Dodajte komentar

Oglas za sudsku prodaju prese za proizvodnju aluminijumskih profila iz pogona Prerade aluminijuma koja je procijenjena na 923 hiljada eura biće objavljena narednih dana, najavili su iz Nevladine organizacije „Prerada”.

– Koliko je bitna budućnost pogona Prerada i Kombinata aluminijuma Vladi i ruskim vlasnicima, dokaz je to da smo nedavno iz Ministarstva ekonomije i od izvršnog direktora fabrike Jurija Moisejeva dobili isti odgovor kako da naplatimo dvije pravosnažne presude koje iznose oko milion eura – navodi se u saopštenju NVO Prerada i dodaje da su im kazali da prodaju sve što se može prodati iz Prerade i na taj način se naplate. 

– Ta presa je u najtežim vremenima sankcija izdržavala KAP, mogla bi i sada, ali Vlada i vlasnici KAP-a potpuno su ugasili Preradu – naveli su iz organizacije i podsjetili da je presa godišnje proizvodila oko tri hiljade tona profila. Istakli su da je Vlada dozvolila ruskom vlasniku da se ponaša i radi kako hoće, a to im se sada vraća kao bumerang. Najveću štetu, međutim, pretrpjelo je 385 radnika Prerade, koji su završili na Birou rada.

– Umjesto da proizvodimo aluminijumske profile za eloksiranu bravariju, foliju, aluminijumske limove i ostale proizvode, dozvoljeno je da se raznim kanalima u Crnu Goru uvoze profili lošijeg kvaliteta – saopštili su iz Prerade. Kako su kazali, premijer Igor Lukšić ima viziju da budućnost KAP-a leži u pokretanju prerađivačkih kapaciteta, ali ako se proda presa, to će biti teško ostvarivo jer niko neće biti zainteresovan za Preradu kada od nje ostane samo ime.

– Vlada je preuzela dugove KAP-a, pa ako ne uspijemo da se naplatimo prodajom prese tražićemo od njih da kao dobar žirant isplate i ovaj dug menadžmenta prema nama – poručili su iz Prerade i podsjetili da su u septembru prekinuli protest kako bi pokušali da naplate dug i upozoravaju da, ako ne uspiju, njihov naredni protest neće biti prekinut dok im se ne isplati sve što traže.

– Trenutno to može biti samo Vlada, jer ona plaća sve dugove umjesto KAP-a – zaključili su iz NVO Prerada, čiji radnici imaju pravosnažne presude da im kompanija duguje milion eura.

izvor: dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *