Fič poboljšao rejting Grčke

Dodajte komentar

Bonitetna agencija Fič je podigao rejting Grčke sa “ograničenog bankrota” na B- sa stabilnim perspektivama.

Novi rejting, koji će važiti za nove obveznice koje se emituju po grčkim zakonima, nije investicioni, odnosno dužničke hartije Grče ostaju u statusu bezvrijednih, uprkos velikom smanjenju dužničkog bremena te zemlje.

Fič je obveznicama emitovanim po stranim zakonima ostavio rejting C. Zamjena tih obveznica biće obavljena u prvoj polovini sledećeg mjeseca.

Atina je prošle nedjelje postigla sporazum sa 83,5 odsto privatnih vlasnika njenih dužničkih papira o smanjenju duga. Kreditori su prihvatili gubitak na grčkim obveznicama od 53,5 odsto i zamjenu hartija novim koje su pod povoljnijim uslovima za Grčku.

Zamjena obveznica bila je jedan od uslova za odobravanje drugog međunarodnog paketa zajmova Grčkoj koja je od maja 2010. opstala zahvaljujući prvom paketu spasilačkih zajmova.

U narednih nekoliko godina Grčka će iz spasilačkih fondova MMF-a i zone eura dobiti ukupno 172,7 milijardi eura, uključujuchi preostala sredstva iz prvog paketa i drugi paket zajmova od 130 milijardi eura, najavio je grčki ministar finansija Evangelos Venizelos.

izvor: vijesti.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *