Dan: Knežević za Meljine platio 10 umjesto 25 miliona eura

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore prodala je vojnu bolnicu “Meljine” u Herceg Novom konzorcijumu okupljenom oko Duška Kneževića po povlašćenim uslovima, tako da je taj biznismen umjesto 25 miliona eura, za vrijedan kompleks suštinski platio oko 10 miliona.

Ugovor o prodaji vojne bolnice potpisao je u ime Vlade ministar finansija, sadašnji premijer Igor Lukšić 19. juna 2008. godine, piše Dan. 

Njime je konzorcijumu, koji su činili Invest banka, Atlasmont banka, firma Atlas cap i bolnica za interne bolesti „Sveti Nikola” iz Kraljeva, kompleks sa preko 50 hiljada kvadrata i 19 objekata prodat za 25,1 milion eura.

Konzorcijumu je, međutim, omogućeno da ukupnu cijenu plati obveznicama, pri čemu je 30 odsto trebalo da isplati u roku od sedam dana od potpisivanja ugovora, dok je za ostatak imao rok od još godinu.

Indikativno je da je Vlada u septembru 2007. godine, u vrijeme kada su trajali pregovori sa Kneževićem oko zaključenja ugovora, donijela Odluku o drugoj emisiji obveznica restitucije.

Prema ovoj odluci nominalna vrijednost jedne obveznice bila je jedan euro, ali se njihova tržišna vrijednost kretala na berzi oko 35 centi. Drugim riječnjma, povezane firme Duška Kneževića mogle su da kupuju ove obveznice na berzi za cijenu od 35 centi, a da im država na kraju prizna vrijednost od jednog eura po obveznici.

Istraživanje Dana je pokazalo da su Kneževićeve firme upravo u ovom periodu intenzivno kupovale obveznice restitucije.

Početkom 2008. godine imale su preko devet miliona obveznica, da bi krajem te godine imale preko 16,5 miliona.

Kupovina je nastavljena i u 2009. godini, pa su do kraja te godine firme uspjele da sakupe preko 24 miliona obveznica. U januaru 2010. godine povezana grupacija imala je više od 25 miliona obveznica, da bi u februaru taj broj bio smanjen na 7,8 miliona, što znači da je tada izvršena transakcija koja je obuhvatila preko 17,5 miliona obveznica.

Na osnovu ovoga lako je zaključiti da je to bio trenutak kada je konzorcijum Ministarstvu finansija plaćao kupoprodajnu cijenu za vojni kompleks u Meljivnam, tim prije što su u istom periodu obveznice Ministarstva finansija uvećane sa 18,7 na 36,2 miliona obveznica.

Do 1. marta 2010. godine povezana grupacija je izvršila transakciju još 7,8 miliona obveznica, što je trećina vrijednosti za vojni kompleks. Upravo 2. marta je Atlas grupa izdala zvanično saopštenje da je njen konzorcijum formalno postao vlasnik vojnog kompleksa u Meljinama.

“Vlada je ovim omogućila Kneževiću ne samo da za bagatelan iznos kupi vrijednu lokaciju, već je i tolerisala kršenje ugovornih odredbi, jer je kupac platio cijenu tek godinu i po nakon zaključenja ugovora“, zaključuje Dan.

Izvor: CdM/Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *