Avio kompanije iz bivše Jugoslavije moraju se ujediniti

Dodajte komentar

Avio prevoznici sa područja bivše Jugoslavije morali bi se povezati ako žele preživjeti, a i preko 500 aviokompanija koliko ih je registrovano u Evropskoj uniji osjetno je previše, iznio je u razgovoru za ljubljanski dnevni list “Dnevnik” generalni sekretar Evropskog udruženja za vazdušni prevoz (AEA) Ulrih Šulte – Strathaus.

“Činjenica je da je nekadašnje zajedničko jugoslovensko avio tržište sada fragmentirano, a pojedinačni prevoznici premali i neefikasni. Bilo bi potrebno regionalno rješenje. Regiji bi bila potrebna kompanija koja bi djelovala globalno, pokrivala bi lokalne potrebe i povezivala se s inostranstvom preko međunarodnih vazdušnih čvorišta”, rekao je Strathaus koji je nedavno o tome razgovarao s upravom slovenačke aviokompanije Adria Airways.

Ona je nedavno, uprkos strogim propisima EU, dobila državnu pomoć u dokapitalizaciji od 50 miliona eura, i uspjela se dogovoriti s bankama o refinansiranju duga, ali i dalje posluje s teškoćama, prenosi TVCG.

U sličnoj situaciji su, navodi Strathaus, i drugi regionalni prevoznici.

“Regija je u teškoj krizi, pa tako Srbija za JAT nikako ne uspijeva naći investitora, Croatian Airlines i Montenegro Airlines u sve su većim problemima, a BH Airlines će bankrotirati kad ga prestane finansirati Turkish Airlines”, kazao je Ulrih Šulte Strathaus u razgovoru za slovenački “Dnevnik”.

“Bilo bi fantastično kad bi Adria Airways, koja ima znanje o regionalnim tržištima na Balkanu, bila domaćin regionalnog susreta o mogućnosti kombinovanja usluga regionalnih prevoznika, no bojim se da se zbog političkih nesuglasica to nikad neće dogoditi”, dodao je.

Ako bi došlo do situacije da slovenačka Adria Airways ide u stečaj, njene vazduhoplovne veze sa drugim evropskim državama mogla bi preuzeti njemačka Lufthansa, kako se to dogodilo i u slučaju mađarske kompanije Malev, a vlada bi mogla ekonomski neisplative linije koje su u javnom interesu dati na konkurs i sa odabranim prevoznikom sklopiti poseban ugovor o uslugama, tvrdi Strathaus, ali dodaje da se vlade u Evropi zbog jakih sindikata i mogućih štrajkova za taj model teško odlučuju.

“Za odluku da država ne treba nacionalnog vazdušnog prevoznika i da tu uslugu bolje može obavljati strana kompanija potrebno je mnogo hrabrosti”, ustvrdio je Strathaus, dodajući da ekonomska situacija i trendovi ne govore u korist avio prevoznika u Evropi kojih je previše, jer je trenutno registrovano preko 500 vazduhoplovnih preduzeća.

izvor: tportal.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *