Grčka spašena najvećim restrukturiranjem duga u istoriji

Dodajte komentar

Grčko ministarstvo finansija objavilo je da su postigli veliki uspjeh jer je 85,8 posto privatnih kreditora spremno učestovati u zamjeni 177 milijardi eura vrijednih obveznica, a procenat se penje na 95,7 posto kada se aktiviraju klauzule koje će na otpis duga prisiliti i kreditore koji su odbili doborovoljno učestovati u njemu, javlja Reuters.

Time je u Grčkoj spriječeno ono najgore – bankrot!

Dogovor bi trebao ‘očistiti put’ Evropskoj uniji i MMF-u da toj zemlji otpusti 130 milijardi eura paketa pomoći dogovorenog s Grčkom prošloga mjeseca.

Financial Times piše da se radi o iznosu od 206 milijardi eura, što je najveće restrukturiranje javnoga duga u istoriji.

Kreditori će prihvatiti gubitke od 74 posto vrijednosti njihovih investicija, u dogvooru kojim će se smanjiti više od 100 milijardi eura grčkog javnog duga.

Ova je dokapitalizacija potrebna kako bi grčkom bankarskom sustavu omogućila da se novim kreditom koristi u realnj privredi.

Da bi izbjegla bankrot, Grčka treba dobiti dio obećanih sredstava najkasnije do 20. marta, kada na naplatu stiže 14,5 milijardi eura dužničkih obveza.

izvor: banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *