Banke u Srpskoj izašle iz minusa

Dodajte komentar

Banke u Srpskoj ostvarile su u prošloj godini 325,1 milion maraka prihoda od kamata, što je za 15 miliona više nego u 2010. godini kada su po osnovu kamata naplatile 310,4 miliona KM.

Prema preliminarnim podacima Agencije za bankarstvo RS, prihodi od kamata u RS lani su iznosili 72 odsto od ukupnih prihoda, dok su u 2010. iznosili 68 odsto od ukupnih prihoda.

Prihodi banaka po osnovu kamata u 2009. godini iznosili su 326,5 miliona KM.
Ukupni prihodi bankarskog sektora Republike Srpske u 2011. godini iznosili su 451,7 miliona maraka i imali su stopu pada od jedan odsto u odnosu na 2010. godinu, kada su prihodi iznosili 457,5 miliona.

Prema preliminarnim podacima Agencije, neto dobit banaka u Republici Srpskoj u prošloj godini iznosila je 68,2 miliona maraka, dok su u 2010. banke poslovale sa gubitkom od 21,3 miliona KM.

– Devet banaka u RS prošle godine ostvarilo je neto dobit od 68,7 miliona KM, a jedna banka gubitak u iznosu od 500.000 maraka – istakli su u Agenciji.

Ekonomski ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić kaže da je pad kreditnog rejtinga BiH i ukupan poslovni ambijent uticao na to da je cijena kapitala povećana.

– Nije bilo investicija, a opale su i doznake iz dijaspore. U toj situaciji stanovništvo i privreda mogli su samo da se oslone na bankarski sektor, što su bankari naravno iskoristili i povećali profit – naglasio je Hasić.

On je istakao da je u periodu krize bankarski sektor trebalo da ima više sluha za privredu i dijeli sudbinu i stanovništva i privrede.

Član Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Radovan Bajić kaže da su prihodi banaka po osnovu kamata veći zato što su prethodnih godina izdvojene ogromne rezervacije po osnovu loših plasmana ili reprograma kredita, koji su u međuvremenu postali kvalitetniji, te se po osnovu njih naplaćivala kamata.

– Osim toga, povećani su i ukupni plasmani, tako da je prosječna kamatna stopa niža nego što je bila prije dvije godine – naglasio je Bajić i dodao da su povećani i rashodi banaka po osnovu kamata.

Kada je u pitanju dobit, on kaže da je u 2011. bankarski sektor ostvario dobit zahvaljujući poslovnom rezultatu, prije svega, jedne velike banke.

– Naravno da treba dijeliti teret ukupnih teškoća, ali ne na način da svi budemo neuspješni – kazao je Bajić i dodao da se u budućem periodu u RS može očekivati stagnacija i kamata i kredita.

MKO
Prema preliminarnim podacima Agencije za bankarstvo RS, na nivou mikrokreditnog sektora Srpske u 2011. godini ostvaren je pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 3,4 miliona KM, dok je na kraju 2010. godine mikrokreditni sektor poslovao sa gubitkom od 1,6 miliona KM.

izvor: glassrpske.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *