Vlada: MA da plaća obaveze, Aerodromi da daju popuste

Dodajte komentar

Vlada je na dašnjoj sjednici  obavezala Montenegro Airlines  da od 15. marta počne da redovno  isplaćuje obaveze koje ima prema kompaniji Aerodromi.

“Moramo regulisati jedan stari dug prema kontroli leta, prije nego što je počela naplata preleta preko Brisela, a to ćemo riješiti međusobnim kompenzacijama”, kazao je ministar saobraćaja Andija Lompar.

Sa druge strane  Vlada će sugerisati   Aerodromima  da uvedu stimulativnu putničku taksu.

“I to na način da se putnička taksa ne smanjuje, ali da u poslovnom odnosu koji bi imali sa  jednim brojem prevoznika napravi stimulativna šema gdje bi oni prevoznici koji imaju taj broj putnika koji ima Monteengro Airlines dobili popust koji bi u ovoj situaciji iznosio naprimjer tri eura“, kazao je Lompar.

Iz Aerodroma Crne Gore je nedavno saopšteno da će dosadašnji način naplate putničkog servisa kroz avio-kartu za odlazeće putnike na letovima nacionalnog avioprevoznika MA biti zamijenjen plaćanjem u gotovini na šalterima.

Vlada smatra da nije dobra praksa da Aerodromi i Montenegro Airlines sudskim putem rješavaju probleme.

“Mislimo da nije dobra praksa da se to sudskim putem rješava, ministarstvo je obavezano od Vlade da pokuša da u međusobnom razgovoru dva subjekta idemo u vansudsko poravnanje, da pokušamo tako da se riješe dugovi, a naročito zato što postoji razlika u kvantifikaciji tih dugova, što je takođe predmet na sudu“, kazao je Lompar.

On je ponovio da je turska kompanija zainteresovana za privatizaciju Monteengro Airlinesa, ali da u tom slučaju traži još nešto, što, kaže Lompar, ima veze sa aerodromima.

O tome će se, kaže Lompar, razgovarati prilikom posjete premijera Igora Lukšića Turskoj.

Lompar je kazao da je više studija pokazalo da aerodrom u Beranama nije isplativ.

izvor: Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *