MBA: Povećanje PDV-a bi imalo negativan uticaj na crnogorsku ekonomiju

Dodajte komentar

Crna Gora za svoj ekonomski rast u prethodnom periodu može da zahvali između ostalog i niskim stopama poreza. Niski, proporcionalni porezi bili su i ostali jedna od konkurentskih prednosti Crne Gore. Uostalom i tokom perioda krize jedna od najvažnijih karakteristika ekonomske politike je bila neodustajanje od niskih i proporcionalnih poreza, ocijenjeno je danas iz Montenegro Biznis Alijanse MBA , povodom najnovijih zahtjeva MMF-a.

Završetak posjete predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda MMF i zahtjevi koje su uputili vraća Crnu Goru nekih sedam godina unazad. Podsjećamo da je Crna Gora tada imala problema sa budžetom kakve i sada ima i kada se javio MMF koji je svoju pomoć uslovio ispunjavanjem određenih zahtjeva.

Kako tada tako i sada zahtjevi MMF-a se odnose na povećanje poreskih stopa (prije svega stope PDV-a), smanjenje zarada zaposlenih u javnom sektoru, smanjenje penzija, smanjenje javne potrošnje …

“Šta bi sada značilo eventualno povećanje stope PDV-a? Teoretski to bi trebalo da doprinese povećanju budžetskih prihoda. Međutim, to bi imalo negativan efekat na ekonomiju u cjelini”, smatraju u MBA.

Iz MBA-a navode da bi povećanje PDV-a dovelo do povećanja cijena.

“Povećanje cijena znači da za istu količinu novca možemo kupiti manje stvari, odnosno direktno utiče na potrošačku korpu. Što manje kupujemo to će ionako ugrožen biznis u Crnoj Gori postati ugroženiji”, ističu u MBA.

U MBA naglašavaju da su niski porezi konkurentska prednost Crne Gore i osnovni promotivni alat.
“Crna Gora ima trenutno jednu od najnižih stopa PDV-a u Evropi. Ako se poveća PDV ili neki drugi porez šta će biti prednost Crne Gore i šta će to privući investitore da ulažu u Crnu Goru? Kako će se eventualno povećanje poreza odraziti na prognozirane stope rasta crnogorske ekonomije? Da li bi smanjenje javne potrošnje uz postojeći nivo poreza i veću osnovicu za oporezivanje omogućilo značajniji ekonomski rast?”, pitaju se u MBA.

Činjenica je da Crna Gora ima visok nivo javne potrošnje koja opterećuje biznis.

“Biznis treba rasteretiti, a ne opteretiti novim fiskalnim opterećenjima. Povećanje PDV-a u periodu oporavka crnogorske ekonomije iako će kratkoročno možda imati pozitivan efekat na budžet imaće negativan efekat na ekonomiju”, tvrde u MBA.

U MBA, takođe, ističu da se čini da se trenutno “više bavimo socijalnim pitanjima nego biznisom”.

“Umjesto povećanja poreza treba da nastavimo da gradimo imidž Crne Gore kao investicione destinacije uz niske poreze i dobro poslovno okruženje. Možda ako se okrenemo investitorima i omogućimo im da investiraju uz što manje prepreka budžetski prihodi budu značajno veći od ovih uslovljenih i nametnutih povećanjem poreza. Sigurni smo da će Ministarstvo finansija dobro razmisliti prije nego što donese takvu odluku”, zaključuju u MBA.

izvor: CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *