Cijena nafte “ubija” privredu JIE

Dodajte komentar

Cena nafte mogla bi da premaši ove godine i 120 dolara za barel i pitanje je da li će privrede u jugoistočnoj Evropi to moći da izdrže, kaže Kostas Stambolis.

Izvršni direktor Instituta za energetiku jugoistočne Evrope (IENE) kaže da je tokom 2011. godine prosečna cena nafte iz zemalja OPEK-a bila 107 dolara za barel, što je istorijski rekordno visoka prosečna cena. Kako je dodao, od početka ove godine zabeležen je rast prošečne cene nafte od 12 odsto.

Srednja cena u ovoj godini mogla bi da bude i viša od 120 dolara za barel i pitanje je da li će to privrede u jugoistočnoj Evropi izdržati, ocenio je on.

Stambolis je kazao i da je region trenutno deficitaran sa električnom energijom, ali da će prema procenama IENE za 10 godina region imati višak struje. 

Kako je dodao, izgradnja interkonekcija, odnosno povezivanje elektromreža zemalja u regionu, zbog toga je veoma važno, jer će omogućiti izvoz struje ka severu Evrope.

Stambolis je kazao i da region Zapadnog Balkana ima značajne potencijale za korišćenje obnovljivih izvora energije, ističući da “dosta obećavaju” geotermalna energija i hidropotencijal.

izvor: b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *