Sindikat Rudnika mrkog uglja traži redovno izmirenje obaveza radnicima

Dodajte komentar

Sindikat Rudnika mrkog uglja u Beranama nema ništa protiv da “Balkan Energy” i dalje ostane u posjedu koncesionog prava nad rezervama uglja, pod uslovom da se ugovorene obaveze prema radnicima poštuju redovno i u skladu sa zakonima Crne Gore, zaključeno je na sastanku predstavnika sindikata Rudnika i izvršnog direktora kompanije “Balkan Energy”.

Na sastanku koji je održan u Ministarstvu ekonomije zaključeno je, takođe, da se obezbijedi adekvatno održavanje uz dogovor da se sve strane maksimalno angažuju kako bi se što prije stvorili uslovi za pokretanje proizvodnje u Rudniku.

Predstavnici ”Balkan Energy” su 5. decembra prošle godine dostavili Ministarstvu ekonomije zahtjev za produžetak prava na eksploataciju uglja na ležištu “Petnjik”.

Podsejćamo da su tada predstavnici Kompanije i sindikata Rudnika  zatražili od Ministarstva ekonomije produžetak koncesionog ugovora sa “Balkan Energy”.

Pregovori sa Ministarstvom ekonomije su u toku a u kompaniji ”Balkan Energy”  očekuju da zahtjev bude usvojen kako bi u skladu sa zakonom dobili produžetak za geološka istraživanja na dodatnih godinu dana.

”Balkan Energy” je 13. decembra 2011. godine dobila licencu za izvođenje rudarskih radova u podzemnoj eksploataciji i time obezbijedila jedan od uslova za početak proizvodnje.

U kompaniji ”Balkan Energy” podsjećaju da su prilikom privatizacije preuzeli 37 radnika koji su obavljali poslove obezbjeđenja i održavanja jame. U Kompaniji kažu da su u toku pregovori za plasman uglja, kao i obezbjeđenje finansija za početak proizvodnje.

”Što se tiče mašina koje su kako je navedeno u nekim medijima “ostale u jami”, želimo da napomenemo da je firma “Balkan Energy” kupila dio opreme preko javnog oglasa i da je ta oprema nesporno u vlasništvu “Balkan Energy”. Dio opreme koji je ostao zarobljen u jami, što je posljedica prethodne privatizacije, neupotrebljiv je i predložen za otpis”, ističu iz Kompanije.

Nijedan radnik, tvrde, nije dobio otkaz, 26 radnika je još uvijek zaposleno na održavanju jame. Ostali zaposleni su regulisali penziju po sopstvenim zahtjevima.

”Što se tiče trenutnog stanja u jami, od 13. februara traje konstantan prekid snabdijevanja strujom, zbog vremenskih nepogoda na području Berana. Do kvara je došlo u Energani, a u  kompaniji ”Balkan Energy” očekuju da će vrlo brzo doći do rješnja i da će rudnik dobiti struju i obezbijediti održavanje rezervi uglja”, zaključuje se u saopštenju ”Balkan Energy-ja” dostavljenog CdM-u.

izvor: CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *