Svaki građanin BiH dužan 3277 KM

Dodajte komentar

Dijete u BiH čim se rodi, dužno je bankama i stranim povjeriocima 3.277 KM, a toliko su u prosjeku dužni i svi ostali građani BiH, od osnovaca do penzionera, piše danas Večernji list.

Prema istom izvoru, prosječna četvoročlana porodica u BiH duguje 13.108 KM i to otprilike jednu polovinu domaćim bankama za podignute kredite, a drugu stranim povjeriocima za dosadašnje kredite odobrene institucijama BiH.

Podaci Centralne banke BiH pokazuju da su dugoročni i kratkoročni krediti koje su domaće banke odobrile građanima, na kraju maja prošle godine iznosili 6,36 milijardi KM, od čega 5,5 milijardi čine dugoročni krediti.

Za vraćanje duga bankama prosječnoj porodici trebalo bi više od osam prosječnih ličnih dohodaka, koji trenutno isnosi oko 828 KM.

Građani u BiH su kao oročenu štednju u bankama u BiH pohranili 3,99 milijardi KM, dok na ostalim računima, kao sredstava po viđenju, imaju dodatnih 2,6 milijardi KM.

Svojevrsni je paradoks da u prosjeku svaki građanin BiH u banci ima 1.733 KM, od kojih je 1.039 KM oročena štednja, što znači da u prosjeku banke više duguju građanima, nego građani bankama.

“Jedini problem sa ovom računicom jeste da je ona matematički tačna, ali da nema veze sa stvarnošću”, ističe Večernji list, i pojašnjava da oni s viškom novca za oročavanje u bankama na knjižicama imaju mnogo više od prosječnih 1.039 KM, dok, istovremeno, oni koji su podizali kredite bankama duguju mnogo više od prosječnih 1.655 KM.

izvor: indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *