Solani prijeti katanac

Dodajte komentar

Solana “Bajo Sekulić” u Ulcinju uskoro će zatvoriti kapije a gotovo svi radnici, sem par njih koji će ostati da čuvaju imovinu zamrlog preduzeća, završiće na Birou rada – to je sve izvjesniji epilog višegodišnjeg mučeničkog bitisanja jedine crnogorske solane i najstarijeg ulcinjskog kolektiva.

Tužan kraj i katanac više u Ulcinju, nazire i stečajni upravnik Milorad Iković koji tvrdi da je upravo takav epilog neminovan “i to vrlo brzo”.

“To nije stvar ničije, pa ni moje dobre volje, već slovo zakona. Vlada nam je oduzela koncesije a kompanije koje su u stečaju, po zakonu, ne mogu dobiti nove. Osim toga, takođe po zakonu, ako ste u stečaju, radnici mogu dobiti otkaz svakog trenutka a manje je važno da li će se to desiti danas, sjutra ili za 15 dana”, kazao je Iković za “Vijesti”.

Na pitanje zašto vlasnici nijesu izmirili dugovanja koja se kreću ukupno oko 3 miliona eura, na desetine pa i stotine puta manje od stvarne vrijednosti preduzeća koje se prostire na 15 miliona najatraktivnijeg zemljišta u Ulcinju, Iković je kazao da odgovor treba tražiti od vlasnika, odnosno firmi biznismena Veselina Barovića.

“Oni rade svoj posao, a ja svoj. Otkazi su realan epilog i to je ono što je za sada jedino izvjesno”, rekao je Iković.

Ukoliko kompanija naknadno izađe iz stečaja, Iković je kazao da bi radnici sa biroa opet bili pozvani na posao.

“U tom slučaju, ne bismo morali ni konkurs da raspisujemo”, naglasio je Iković.

U strahu od “odmazde”, radnici nijesu baš voljni da govore o trenutnoj situaciji iako su svjesni da bi se uskoro mogli naći na spisku nezaposlenih.

“Vidjećemo još, obratićemo se javnosti za dva tri dana”, kazao je jedan od njih, insistirajući na anonimnosti.

Izvršni direktor Solane Dragiša Rosandić takođe je potvrdio da situacija nije ružičasta.

“Bio sam na razgovore sa vlasnicima i tražio da ovi ljudi ostanu da rade, jer to hoće i žele. Ali, ako se mora, šta da radimo. Zakon je iznad svih nas”, kazao je Rosandić.

Prošla javna prodaja imovine solane, procijenjena na 257 miliona eura, propala jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Većinski vlasnik, Eurofond Veselina Barovića, Solanu je svojeveremno kupio za oko 800.000 eura.

Predlogom izmjena Prostornog plana, područje ulcinjske Solane “Bajo Sekulić” preimenovano je u građevinsko zemljište.

Tim potezom, za 800.000 eura koliko je plaćen kontrolni paket akcija Solane „Bajo Sekulić“, biznismen Veselin Barović je dobio građevinsko zemljište čija se vrijednost kretala oko 100 eura po metru kvadratnom, odnosno oko 1,5 milijardi eura.

Sindikat protiv gašenja

Predsjednik većinskog sindikata Solane, Maki Miranović izrazio je uvjerenje da kompanija neće biti ugašena i da će fabrika i ove godine imati berbu.

“Pisali smo na više adresa i tražili da nam produže koncesiju kako bi fabrika opstala. Zalihe usoljene vode i sve što smo uradili do sada, garantuju da bi ovogodišnja berba bila makar na nivou 15.000 tona soli”, kazao je Miranović.

On je naglasio da se radnicima duguje šest plata i da ima saznanja da su doprinosi uplaćeni zaključno sa 2009. godinom.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *