Kuznjecov: Prevareni smo, tužićemo Vladu Crne Gore

Dodajte komentar

Predstavnici En plus grupe, u čijem sastavu posluje Kombinat aluminijuma (KAP) najavili su danas da će se, ukoliko Vlada raskine saradnju sa njima, obratiti međunarodnim sudovima.

Veoma nam je žao što je Skupština Crne Gore izglasala zaključke koje je predložila Vlada Crne Gore, saopštio je predsjednik Odbora direktora KAP-a i izvršni direktor En plus grupe, Aleksej Kuznjecov.

“Kako mi posmatramo ovu situaciju – kupili smo nerentabilnu fabriku, investirali u njenu modernizaciju i pokrivanje operacionih gubitaka ukupno 200 miliona eura, izvršili temeljnu rekonstrukciju proizvodnje, i zahvaljujući tome, fabrika prvi put od 2006. godine posluje bez gubitaka. Čim je fabrika počela da ostvaruje dobit, Vlada Crne Gore počinje sa pokušajem da nas eliminiše iz sastava akcionara”, rekao je Kuznjecov.

On je istakao da je En plus grupa najveći investitor u ekonomiju Crne Gore.

“Nezakoniti pokušaji našeg eliminisanja iz sastava akcionara KAP-a, negativno će se odraziti na investicionu klimu u Crnoj Gori, i učiniti da država, za duži vremenski period, ne bude interesantna za ozbiljne investitore. Naravno, mi ćemo štititi svoja prava kao prevarenog investitora i obratićemo se međunarodnim sudovima sa tužbama prema Vladi”.

Banke mogu tražiti hitnu isplatu

Kuznjecov je rekao da raskid Ugovora sa CEAC-om “bez naše saglasnosti, automatski dovodi do difolta KAP-a”.

“To znači da, u skladu sa važećim kreditnim sporazumima, po osnovu kojih su izdate garancije Vlade Crne Gore, u slučaju bitnih izmjena u strukturi akcionara KAP-a, banke mogu zatražiti hitnu isplatu ukupnog iznosa duga. Tada je moguće da će Vlada morati u najskorijem vremenskom periodu da isplati ne osam miliona, već će odmah doći do potraživanja svih 124 miliona eura. Nijesam siguran da Vlada sada ima ta sredstva, niti sam siguran da će neko izraziti želju da ih obezbijedi u momentu kada u Evropskoj uniji vlada kreditna kriza”, rekao je Kuznjecov.

On kaže da ne isključuje mogućnost „da ovakva odluka ima čisto tehnički karakter i da je dio dublje restrukturizacije KAP-a, u toku koje bi KAP dobio dugoročne ugovore za isporuku elektroenergije, kao i da će doći do pretvaranja kreditnih dugova u akcije Kombinata, kako je to predložila En plus grupa“.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *