Raste povjerenje građana u domaće prehrambene proizvode

Dodajte komentar

Projekat «Dobro iz Crne Gore « koji je Privredna Komora realizovana 2008. sa ciljem da afirmiše tradicionalne proizvode, pokazao se više nego uspješan, potvrdili rezultati istraživanje o viđenju javnog mnjena o domaćim proizvodima za 2011.

Kako bi se što bolje promovisali domaći proizvodi Privredna Komora je prije četiri godine pokrenula projekat «Dobro iz Crne Gore». U tome se i uspjelo, kaže Slavica Nikolić iz Centra za preduzetništvo i ekonomski razvoj.

Rezultati posljednjeg istraživanje o viđenju javnog mnjenja o tradicionalnim proizvodima kažu da je cilj premašen:

«U prethodne četiri godine uočeno je da potrošači preferiraju naše domaće proizvode»

2000 nijesmo se mogli pohvaliti velikom potrošnjom domaćih  suhomesnatih proizvoda, danas je medjutim drugačija situacija.

Vlasnik mesne idustrije Goranović iz Nikšića Đorđije Goranović:

«Prema posljednjem istraživanju između 72 i 75% od ukupnih potreba crnogorskog tržišta za prerađevine od mesa su domaći proizvodi».

Potrošnja domaćih mliječnih proizvoda u 2011 godinu, medjutim nije na zavidnom nivou. Slavica Nikolić : « Kada je u pitanju slatko mlijeko, odnosno varenika, marka varenika iz Crne  Gore 28, 2, dok je uvozna marka 50, 6»

Tradicionalni prozvodi, što je pokažalo i istaživanje zaslužuju bolju promociju na domaćem, ali i inostranom tržištu, kaže potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović.

Stoga, napominje Filipović crnogorski proizvođači, ne bi trebalo da  zaborave domaći zadatak:

« Dakle, više kvaliteta, odnosno više uspješnog puta do frižidera. Da poklonimo pažnju što je jako dobro, a naše je.»

A dobra u našoj državi, bare kad su po srijedi prehrambeni proizvodi ne može faliti, napominje Filipović. Dokaz za to je,  kaže 13 nosilaca žiga» Dobro iz Crne Gore« sa 73 artikla.

izvor: Antena M

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *