IRF: Nismo imali kontakt sa Monte Creditom

Dodajte komentar

Povodom informacije objavljene danas u medijima sa konferencije za  štampu mikrofinansijske institucije Monte Credit i podatka da će pomenuta institucija u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Investiciono – razvojnim fondom obezbjeđivati povoljne kredite sa kamatnom stopom između 20 i 25 % na godišnjem nivou, reagovao je IRF.

U reagovanju, koje Portal Analitika objavljuje integralno, se navodi: 

Niko od zaposlenih u Investiciono – razvojnom fondu nije imao kontakta sa pomenutom mikrokreditnom institucijom, niti su vođeni bilo kakvi razgovori o saradnji u domenu kreditiranja malih i srednjih preduzeća iz navedenih oblasti, turizma i poljoprivrede. Takođe, kao razvojna institucija, u bilo kom obliku saradnje sa finansijskim kompanijama koje posluju na teritoriji Crne Gore, Investiciono – razvojni fond ne bi i neće dopustiti da se njegova sredstva plasiraju po ovako visokim kamatnim stopama, jer se to kosi sa osnovnim načelima poslovanja i samom misijom IRF-a. Stope između 20 i 25% na godišnjem nivou su vrlo neatraktivne i smatramo da je bilo kom biznisu, bez obzira iz koje djelatnosti, vrlo teško, ako ne i nemoguće, ostvariti stopu profitabilnosti koja može istrpjeti ovakav finansijski trošak. Takođe, mišljenja smo da će samo pojedinci i kompanije koji nemaju mogućnosti i ne mogu ispuniti minimalne uslove za ostvarivanje prava na kredit kod većine finansijskih institucija, biti prinuđeni da se zaduže pod ovim uslovima. Napominjemo da je maksimalna kamatna stopa na sredstva Fonda 6% na godišnjem nivou, dok prosječna ne prelazi  5 procentnih poena, takođe na godišnjem nivou.

Informacijama plasiranim na konferenciji za štampu pomenuta institucija pokušala je uspješnu saradnju koju imaju Investiciono – razvojni fond i Ministarstvo poljoprivrede u realizaciji projekata iz kreditne linije MIDAS, gdje se projekti iz oblasti poljoprivrede kreditiraju po kamatnoj stopi od 4% na godišnjem nivou, iskoristiti u cilju sopstvene promocije, a na štetu Investiciono – razvojnog fonda i Ministarstva poljoprivrede.

Da bi spriječili slične dezinformacije i da bi potencijalne klijente i javnost Crne Gore držali dobro informisanom, Investiciono – razvojni fond će postupiti shodno zakonskim mogućnostima u mjeri za koju bude smatrao da je to neophodno, kaže se u saopštenju Investiciono – razvojnog fonda Crne Gore.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *