Državu bi raskid sa Vektrom koštao 15,5 miliona

Dodajte komentar

Ministarstvo održivog razvoja i turizma nije predložilo Savjetu za privatizaciju da raskine ugovor za hotelsku kompaniju Boka, nakon što je kupcu Vektri Montenegro uveden stečaj i dokazano da je njen vlasnik Dragan Brković u finansijskim problemima.

Resorno ministarstvo ocjenuje da je uvođenje stečaja u Vektri Boka realna opcija jer postoje zakonski preduslovi za takav postupak, ali da se nisu stekli uslovi za pokretanje procedure raskida ugovora.

“Vijesti” saznaju da je ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić tako odgovorio Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte, povodom zahtjeva Sindikalne organizacije Vektra Boka za raskid posla sa Brkovićem zbog neispunjenja investicionog programa i uvođenje stečaja. I hercegnovski gradonačelnik Dejan Mandić je tražio informaciju šta će biti sa hotelima Boke.

Ugovorom o kupoprodaji od decembra 2007, Savjet je ovlašten da ga raskine ukoliko dođe do statusne promjene društva, pokretanja “stečajnog postupka nad kupcem”, nedostavljanja garancija ili mjenica za izvršenje investicije.

“Ne postoji osnov za pokretanje raskida ugovora u slučaju neizvršenja ili neurednog izvršenja investicionog programa. Pokretanje procedure raskida moguće je samo u slučaju statusne promjene društva i nedostavljanja garancija ili mjenica, što u ovom trenutku nije slučaj”, piše u dokumentu, koji je potpisao Sekulić.

Najbolje znali da zaštite Vektru

U odgovoru Ministarstva povodom zahtjeva sindikalne organizacija naznačeno je da bi eventualni raskid podrazumijevao povraćaj kupoprodajne cijene od 22,2 miliona eura. Toliko je Brković platio 59,4 odsto državnih akcija Boke.

Međutim, u ugovoru piše da, ukoliko bi ga Savjet raskinuo, kupcu treba da bude vraćeno 70 odsto kupoprodajne cijene, što je 15,5 miliona eura.

Tako je zaštićen partner Vlade, prijatelj lidera DPS-a i bivšeg premijera Mila Đukanovića, bez obzira ko je kriv za raskid.

Predviđeno je da u slučaju da je kupac investirao više od polovine ugovorenog iznosa, što se nije desilo, država treba da mu vrati deset odsto ukupne investicije.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *