EBRD: KAP bi mogao ugroziti crnogorsku ekonomiju

Dodajte komentar

Bruto domaći proizvod mogao bi porasti 2 odsto, ali će na to svakako uticati i Kombinat aluminijuma-poručuju iz Evropske banke za obnovu i razvoj. Predlažu da što prije i što bolje primamimo strane investitore u Crnu Goru. I oni kao i Ministarstvo finansija, ne očekuju puno od 2012.

Do kraja godine za očekivati je rast domaćeg proizvoda 2 odsto. Neizvjesna situacija u Kombinatu alumijiuma  uticaće na domaću ekonomiju, smatra Šef evropske banke za obnovu i razvoj u Crnoj Gori Djulio Moreno.

”Neću ništa novo reći ako kažem da je nastavljena nejasnoća u vezi sa budućnošću KAP-a, a to je jedno od pitanja koje brine nastavak rasta ekonomije Crne Gore.”

Pad investicija, stopiranje privatizacija i neizvjesna izgradnja auto-puta  Bar -Boljari –razlozi su duboke recesije  u Crnoj Gori. Pozitivna činjenica je ta što će nam jun, ako sve bude išlo po planu, donijeti nastavak pregovora za ulazak u Evropsku uniju-što direktno stvara bolju sliku o državi. Glavni ekonomista za zapadni Balkan Peter Sanfri predlaže čime bi trebalo posebno da se pozabavimo.

”Mislim da je elemenat fiskalne discipline takođe jedan od ključnih izazova za vas, a takođe treba razdraditi slabosti u bankarskom sektoru koji je jedan od važnijih sektora u pogledu neisplaćenih kredita i kreditne pozitivnosti.”

Stranih investicija trenutno nema, ali bi, ukoliko bi stvorili još bolje investiciono tlo, mogle bi biti najveći izvor novca, napominje Djulio Moreno.

”A to je važno zato što će oni koji dolaze u zemlju sa novim investicijama, sada biti sigurni da se njihov novac ulaže na pozitivan način i da ih čeka pozitivna poslovna sredina u Crnoj Gori. Ako Vladine institucije nastave da se bave time ne vidim razloga zašto ne bismo imali strane direktne investicije.”

Moreno smatra da Crna Gora ima razvijen bankarski sektor, iako se mnogi privrednici žale da je najveći problem dobiti kredit. Primjer za to je Željezara, ali Moreno za tri mjeseca koliko je u Crnoj Gori primjetio je samo  da postoji mali probem likvidnosti. Poručio je da banka za 2012, planira 6 do 10 novih projekata i to najviše u infrastrukturi, u koje će uložiti do 100 miliona eura

izvor: Antena M

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *