Gubitak Agrobanke skoro 200 miliona eura?

Dodajte komentar

Kako piše nedeljnik „NIN“ u novom broju, katastrofalno stanje, koje su u Agrobanci zatekli prinudni upravnici Milorad Džambić i Julije Miladinović, mnogo je gore nego što su i najveći pesimisti strahovali.

Kada su evidentirani svi krediti, koje je stara uprava odobravala, a koji najverovatnije nikada neće moći da budu naplaćeni, gubici banke su se na kraju 2011. popeli na skoro 200 miliona evra, saznaje ovaj nedeljnik u više nezavisnih izvora.

Dobro obavešteni sagovornici „NIN“-a bliski Ministarstvu finansija, Narodnoj banci i prinudnoj upravi, tvrde da je Agrobanka ostala bez kapitala, jer sav novac, koji su uplatili akcionari, nije dovoljan da se pokriju gubici zbog loših kredita.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Goran Radosavljević kaže da će neki ljudi morati da odgovore na pitanje šta se tu desilo.

– Tehnički i zakonski posmatrano, ovo nije trebalo da se desi. Dosta toga će pokazati supervizija i izveštaj prinudne uprave. Ne kažem da su država i drugi akcionari bez odgovornosti. Mogli su da se više interesuju za poslovanje i rezultate banke, ali predstavnik države u UO mogao je da zaključuje samo na osnovu izveštaja IO, revizora i NBS, a svi oni su doskoro pokazivali da banka posluje dobro, ističe Radosavljević.

On je napomenuo da je poslednji revizorski izveštaj urađen dosta brzo kao najgori mogući scenario i da možda rezultati i nisu tako crni što će se znati nakon novog revizorskog izveštaja.

Govoreći o dubizama u bilansima Agrobanke, „NIN” navodi da je ova banka više desetina miliona evra pozajmila Habitfarmu koji je u stečaju, dok je još oko 50 miliona evra pozajmljeno četvorici malinara, a ove kredite verovatno neće biti moguće naplatiti.

Radosavljević navodi da „država nema dovoljno novca da spasi Agrobanku, čak i da želi”.

– Vladin Program mera za očuvanje finansijske stabilnosti bankarskog sektora predviđa da se u ovoj i narednoj godini odvoji 400 miliona evra, ali tog novca nema u budžetu i sanacija banaka će se, ako bude neophodna, rešavati emitovanjem obveznica. Mi smo, kao jedan od vlasnika, sa ostalim akcionarima doneli odluku da radimo na prevazilaženju problema, bilo da banku dokapitalizuju postojeći akcionari, bilo da se traže treća lica koja su voljna da postanu njeni akcionari, napominje Radosavljević.

Agrobanka je u protekloj skraćenoj sedmici na Beogradskoj berzi oslabila skoro 20 procenata, spustivši se na nivo od 1.749 dinara. Na ovoj ceni, koja je niža od početka godine za 41,7 odsto, tržišna kapitalizacija ove bankarske ustanove iznosi 1,38 milijardi dinara (12,7 miliona evra).

izvor: rast.rs

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *