Hypo tužio vlastite članove NO-a zbog kredita za nekretnine u Hrvatskoj

Dodajte komentar

Koruška Hypo Alpe Adria Bank tužila je svoje bivše članove nadzornog odbora, zatraživši od njih nadoknadu štete zbog kredita za kupovinu nekretnina u Hrvatskoj, objavio je u broju od četvrtka list Wiener Zeitung.

Banka je već ranije podigla tužbu protiv bivših članova uprave Wolfganga Kulterera i Guentera Striedingera, a sada tuži i trojicu bivših članova Nadzornog odbora, Gerda Penknera, člana uprave GraWe osiguranja Siegfrieda Grigga i direktora energetske kompanije Kelag Christopha Schaschea.

Hypo želi tužbom vratiti 6,4 miliona eura za kredit što je 2005. odobren za kupovinu nekretnina u Hrvatskoj. Banka je 2005. odobrila kredit u visini od 6,7 miliona eura hrvatskom hotelskom preduzetniku Goranu Štroku za kupovinu nekretnina na ostrvu Jakljanu kod Dubrovnika od Republike Srbije, piše list. Prema navodima “Wiener Zeitunga”, u katastru je već bila upisana Republika Hrvatska, projekt je zapeo, a Hypo banka nije mogla upisati hipoteku na nekretnine.

Banka je u međuvremenu prodala dio imovine spomenutog preduzetnika, ali joj je nastala šteta od gotovo šest miliona eura. Tužbom protiv bivših članova uprave i nadzornog odbora banka sada nastoji vratiti taj iznos i odgovarajuće kamate. Od članova uprave i jednog bivšeg prokurista banka traži čitavi iznos, a od bivših članova Nadzornog odbora želi dobiti 440.000 eura. Trojica članova nadzornog odbora tada su bili ujedno i članovi kreditnog odbora koji je, tvrdi banka, morao spriječiti dodjelu kredita zbog nedovoljnih sigurnosnih mehanizama.

Kultererov advokat izjavio je za list da njegov klijent još nije dobio tužbu, ali smatra da je “potpuno neosnovana”. List navodi i tvrdnju Striedingera da je hrvatski preduzetnik tada jamčio svojom značajnom privatnom imovinom. Kreditni odbor tada je, tvrdi Striedinger, bio u dovoljnoj mjeri informisan o mogućim rizicima pri upisu u katastar. Grigg je pak izjavio da tada nisu postojale nikakve naznake “nekakvih dvojbi u vlasničko pravo”. I Penkner je izjavio za bečki list da su optužbe “bez temelja”, jer prema njegovim riječima za kredit nije bio nadležan kreditni odbor, nego skupština Nadzornog odbora. Schasche se za list nije želio izjasniti o tužbi.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *