Evropa upozorava Sloveniju

Dodajte komentar

Evropska komisija upozorava Sloveniju da su joj preduzeća i banke prezaduženi, troškovi rada previsoki, a nekretnine preskupe.

Zato bi Slovenija morala da napravi detaljniju analizu makroekonomske situacije.

U Sloveniji su tokom posljednje tri godine previše porasli troškovi rada, privatni sektor ušao u veliku zaduženost, a cijene nekretnina počele brzo da rastu, smatra Evropska komisija u svom izvještaju o Sloveniji i još 11 zemalja EU, koji predstavlja prvi izvještaj o mehanizmu upozoravanja koji je dio novih mjera EU za bolji fiskalni i makroekonomski nadzor.

Evropski komesar, Oli Ren, dodaje i da “u slučaju Slovenije treba detaljnije proučiti visoku zaduženost preduzetničkog sektora i razvoj u sektoru nekretnina”, a razlozi za detaljniju analizu stanja u Sloveniji su i brzo gomilanje unutrašnjih neravnoteža uz visoko zaduženi bankarski sektor koji je pod osjetnim pritiscima jer je privreda u ranoj fazi teškog procesa razduživanja.

Slovenačko ministarstvo finansija je u svojoj reakciji na upozorenje Brisela istaklo da je za rješavanje problema prezaduženosti privatnog sektora prije svega odgovorna sama privreda, odnosno vlasnici preduzeća.

Inače, slovenačka preduzeća su, prema međunarodnim poređenjima, natprosječno zadužena, što potvrđuje i veliki rast nesolventnih postupaka u njima.

Pored upozorenja iz EU, Sloveniji je u utorak stigla ponovo snižena bonitetska ocjena, ovaj put je bonitetska agencija Mudis Sloveniji skinula ocjenu na A2. U svom izvještaju Mudis posebno upozorava na loše stanje slovenačkog bankarskog sistema.

izvor: b92.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *