Savjeti za uštedu struje

Dodajte komentar

Nestašica električne energije u Crnoj Gori, ali i u zemljama regiona izazvana nevremenom natjerala nas je da racionalno koristimo i štedimo struju.

Naredni savjeti Vam mogu pomoći u tome.

Preporuke za nivoe temperatura u pojedinim prostorijama kako bi održali toplotni komfor, a da u isto vrijeme ne rasipamo energiju su:

  • Hodnik 14-17 °C
  • Spavaća soba 17 °C
  • Kuhinja 17-21 °C
  • Radna soba 17-21 °C
  • Dnevni boravak 20-23 °C
  • Kupatilo 23 °C
  • Preko dana kad nikoga nema kod kuće 16 °C
  • Za vrijeme zimskog godišnjeg odmora 10 °C

Dodatni savjeti za grijanje prostora:

Ako otvarate prozor na duže vrijeme isključite sistem grijanja.

Prilagodite garderobu godišnjem dobu kako prostor ne bi dodatno grijali radi postizanja osjećaja komfora.

Priprema potrošnje tople vode

Dugme termostata bojlera treba postaviti na srednju poziciju, a ne na maksimalnu. Bojler će relativno brzo zagrijati vodu do temperature 60-70 °C, što je dovoljno.

U suprotnom bojler će duže vremena da radi i zagrijaće vodu do temperature do 90 °C i više, što je nepotrebno; toplotni gubici kroz izolaciju biće veći, a oko grijača će se intenzivnije stvarati naslage minerala (kamenac). Na ovaj način se može uštedjeti i do 10% energije potrebne za pripremu tople vode.

Zamrzivači i frižideri

Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18 °C, a ako podesite temperaturu za 1 °C niže (-19 °C) možete povećati potrošnju energije i do 5%.

Veš mašine i mašine za pranje posuđa

U zadnjih 10 godina mašine za pranje rublja su uznapredovale, pa je tako potrošnja vode smanjena sa 110 litara na 50-60 litara, dok je potrošnja električne energije s 2 kWh pala na 0.94 kWh po pranju. Stoga ukoliko imate stari model veš mašine razmislite o njenoj zamjeni s novom energetski efikasnijom.

Pranjem posuđa u mašini trošimo do 60 % manje električne energije i do 85% manje vode nego kod ručnog pranja. Savremene mašine za pranje posuđa potroše za jedno pranje 15-28 l vode i 1,1-1,8 kWh električne energije.

Mašinu za pranje posuđa koristite samo kad je potpuno napunjena posuđem.

Današnja sredstva za pranje posuđa efikasno uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja (50-55 °C), stoga izbjegavajte programe pranja na višim temperaturama.

Električni šporeti i pećnice

Uvijek stavljajte poklopce na posude u kojima se kuva – na taj način toplota se duže zadržava u posudi, a smanjuje kondenzacija pare po kuhinji. Kuvajući s poklopcem možete uštedjeti i do 20% energije za kuvanje.

Prilagodite posuđe količini hrane koju kuvate. Priprema manje količine hrane u velikoj posudi znači gubitak energije.

Rasvjeta

Štedne sijalice za istu nivo osvjetljenja troše pet do šest puta manje električne energije i imaju i do deset puta duži radni vijek u odnosu na klasične sijalice sa žarnim vlaknom. Prosječni radni vijek klasičnih sijalica sa žarnim vlaknom je do 1000 sati, a štednih i više od 10 000 sati. Kod klasičnih sijalica sa žarnim vlaknom u svjetlost se pretvara svega 5% uložene energije, dok se ostatak pretvara u toplotu.

izvor: vijesti.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *