Ovo su četiri razloga zašto je euro ovih dana toliko jak

Dodajte komentar

Ovih je dana euro izrazito jaka valuta, uprkos činjenici da ishod krize u eurozoni ostaje nesiguran te da očito nikad kraja drami vezanoj uz odredbe drugog paketa pomoći za Grčku.

Postavlja se pitanje: “Što se tu događa?” Situaciju za Business Insider objašnjavaTommy Molloy, glavni trgovac u kompaniji FX Solutions, koji kaže da postoje četiri dobra razloga zašto se vrijednost eura penje, uprkos lošim vijestima. 

Naime, prvi su faktor su banke jugoistočne Azije koje pojačavaju domaću štednju te diverzificiraju štedne portfelje. Time im je glavna kupovina dolar, iako kupuju i eure te čak britanske funte.

Drugi je razlog taj da je Srednji istok oduvijek bio jedan od glavnih kupaca eura, a činjenica da je trenutno cijena nafte iznad 100 dolara po barelu, znači da to područje ima dovoljno novca za trošenje, pogotovo kada je euro tako jeftin. Kako Molloy objašnjava, “apetit Srednjeg istoka za eurom se posebno vidi kod svakog pada ispod 1,30 dolara”.

Pod brojem tri jest činjenica da na tržištu trenutno vlada nestašica eura. S obzirom da se euro uglavnom prodaje, a ne kupuje, trenutno se ta slabost prevodi kao prednost.

Zadnji razlog jest da evropske banke, korporacije i kompanije konglomerati vraćaju u svoje države sredstva iz inostranstva kako bi prividno ojačali svoje bilanse. S obzirom na te transakcije euro izgleda jak, iako je sam razlog transakcija ekonomska slabost.

Na kraju svega, ova četiri faktora utiču na percepciju eura kao jakog na kratke staze. Međutim, to naravno ne znači da je euro zbilja jak, dok Molloy predviđa kupovnu moć eura oko 1,20 dolara.

izvor: poslovni.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *