Hrvatska: Od 1.marta porez na dividende i viši PDV

Dodajte komentar

Vlada je u četvrtak Saboru poslala paket poreskih zakona kojima se uz ostalo povećava opšta stopa PDV-a sa 23 na 25 posto, povećava osnovni lični odbitak sa 1.800 na 2.200 kuna, za penzionere sa 3.200 na 3.400 kuna, uvode poreska rasterećenja za reinvestiranu dobit, ali i oporezivanje dividende stopom od 12 posto te smanjuje stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 15 na 13 posto.

Ti su zakonski prijedlozi vezani uz prijedlog budžeta, čije je donošenje premijer Zoran Milanović najavio za ponedjeljak.

Zadatak je Ministarstva finansija da preko vikenda sve brojke uskladi, da eventualno vidimo postoji li prostora za još neku uštedu odnosno racionalizaciju na rashodnoj strani, rekao je.

Ne radujemo se svemu što moramo napraviti, ali neke stvari su naprosto nužnost i tu će se tražiti dijalog sa svim interesnim grupama- sindikatima, civilnim društvom, poljoprivrednicima, kazao je Milanović.

Ministar finansija Slavko Linić ističe kako paketom poreskih zakona Vlada predlaže način borbe protiv krize u Hrvatskoj.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *