EPCG sprema restrikcije

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore ulaže sve napore da iz sopstvenih kapaciteta i dodatnim uvozom održi uredno snabdijevanje električnom energijom, ali se u međuvremenu priprema i plan uvođenja restrikcija u slučaju da se dodatno pogoršaju energetske prilike.

“Niske temperature u zemlji i regionu prouzrokovale su porast potrošnje i tešku elektroenergetsku situaciju u Crnoj Gori i zemljama regiona.”

“Talas ekstremne hladnoće uslovio je veliku konstantnu dnevnu potrošnju u Crnoj Gori od skoro 15 miliona kWh i veliku opterećenost prenosne i distibutivne mreže“, saopšteno je iz Elektroprivrede.

U EPCG navode da je međunarodno tržište dodatno poremećeno uslijed odluke Bugarske i BiH da obustave izvoz električne energije, a došlo je i do obustave isporuke električne energije preko podmorskog kabla između Italije i Grčke.

“Nepovoljno stanje u čitavom regionu dovodi do situacije u kojoj se električna energija sve teže nabavlja a cijene na berzama vrtoglavo rastu i trenutno prelaze 130 €/MWh. Situaciju komplikuje i otkazivanje ugovorene isporuke električne energije od međunarodnih trgovaca koji na evropskom tržištu ne mogu da obezbijede potrebne ugovorene količine energije“, saopšteno je iz EPCG.

U EPCG podsjećaju da smanjena proizvodnja hidroelektrana dodatno usložnjava situaciju zbog skoro praznih akumulacija i niskih dotoka.

Sniježne padavine ne povećavaju nivo akumulacija i dotoka, a trenutni dotok HE Perućica je samo 10 odsto od prosjeka.

Trenutno svi gradovi na području Crne Gore imaju uredno napajanje električnom energijom, sa izuzetkom dijela seoskih područja zbog nepristupačnosti i zavijanih puteva.

izvor: Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *