Banke spremne skupiti 114,7 mlrd. eura, EBA impresionirana

Dodajte komentar

Evropska agencija za banke (EBA) objavila je u ponedjeljak da je impresionirana spremnošću evropskih banaka da udovolje novim zahtjevima o dokapitalizaciji.

Bankarski regulator sa sjedištem u Londonu ocijenio je u decembru da banke u regiji moraju prikupiti dodatnih 114,7 milijardi evra kako bi se stabilizovale i vratile povjerenje tržišta i dobro se pripremile za eventualne nove krize u budućnosti.

“EBA još uvijek pregleda planove banaka. Iako je prerano za ocjenje o njihovoj izvodljivosti, EBA je impresionirana spremnošću banaka da preduzmu sve odgovarajuće mjere kako bi zadovoljile uslove iz EBA-ine preporuke”, navodi se u saopštenju. “Te mjere će ojačati otpornost bankarskog sektora u EU. One su dio šireg paketa dogovorenog na nivou EU radi rješavanja aktualne situacije obnovom stabilnosti i vraćanjem povjerenja na tržištima”.

“EBA namjerava objaviti činjenične informacije o tom procesu nakon sastanka odbora supervizora 8. i 9 februara”. Pozivajući se na upućene izvore, Financial Times objavio je u ponedjeljak da će EBA osporiti “znatan dio” planova vodećih evropskih banaka za restrukturiranje kapitala. EBA je odlučno opovrgnula izvještaj FT-a. “EBA je u današnjoj štampi primijetila članke u kojima se špekulisalo o rezultatu dokapitalizacije. Ti natpisi u kojima se tvrdi da sadrže činjenične informacije zapravo su netačni i navode na pogrešne zaključke”, navodi se u saopštenju evropskog bankarskog regulatora.

izvor: poslovni.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *