Ako klijent dobije otkaz, pauzira rate

Dodajte komentar

Bankarski ombudsman Halil Kalač pokrenuo je inicijativu za donošenje zakona  kojim bi se građani stavili u ravnopravan položaj sa bankama, mikrofinansijskim institucijama (MFI) i lizing kućama i kojim bi se uvele dodatne mogućnosti za informisanje i zaštitu korisnika finansijskih usluga od bilo koje vrste diskriminacije.

On je u razgovoru za “Vijesti”  kazao da je pripremio  prvi radni  nacrt zakona  o zaštiti korisnika  bankarskih proizvoda, usluga i lizinga koji je uputio Centralnoj banci Crne Gore (CBCG).

“Predloženim zakonom bili bi obuhvaćeni svi bankarski proizvodi od kredita, štednje, platnih kartica, računa i kupovine na lizing… Građani bi se na taj način doveli u ravnopravan položaj u odnosu na banke i mikrofinansijske institucije (MFI), što sada nije slučaj. Pitanje zaštite klijenata već je uređeno u zemljama regiona – Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji i u toku je procedura za usvajanje zakona u BiH. Mislim i da je vrijeme da se pitanje zaštite zakonski uredi kod nas, jer su to standardi EU”,  istakao je Kalač, dodajući da bi trebalo razmisliti i o usvajanju zakona o ličnom bankrotstvu kako bi banke znale sa kim mogu da posluju.

Kalač u radnoj verziji zakona predlaže da se uvedu pravila poslovanja banaka, MFI i lizing kompanija u svim segmentima njihovog rada od oglašavanja, ugovaranje kredita, odustajanja od ugovora, otplate kredita prije vremena ili u redovnom roku, uvela bi se pravila o ograničavanju bankarskih provizija, a građanima bi se pružile transparentnije i kvalitetnije usluge.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *