Putin: Grčka u začaranom krugu

Dodajte komentar

“Grčka je lišena mogućnosti da konsoliduje svoju ekonomiju, jer ne posjeduje osnovne ekonomske alate za tako nešto”, izjavio je ruski premijer Vladimir Putin na ekonomskom forumu “Rusija 2012″ u Moskvi.

Komentarišući izlaganje Majkla Milkena, predsjednika istoimenog američkog instituta, ruski premijer je rekao da je Aleksandar Makedonski rješavao ekonomske probleme u Grčkoj tako što je pokorio bogatu Persiju, ali danas Grci ne mogu da krenu u pohode i osvajanja.

“Grčka je lišena i mogućnosti da devalvira sopstvenu valutu, jer je nema. Ne može da podigne likvidnost, jer ne raspolaže pravom da štampa sopstveni novac, nema emisioni centar, pa se kreće u začaranom krugu iz koga je teško naći izlaz”, rekao je Putin.

Grčkoj je sužen prostor djelovanja na samo jednu mogućnost – direktno smanjenje socijalnih davanja i povećanje konkurentnosti na toj osnovi, jer restrukturiranje ekonomije, industrije, realni sektor privrede, bez investicija nije moguće sprovesti, smatra premijer Rusije.

Argumentujući tvrdnju da je Grčka lišena mogućeg ravnomjernog unutrašnjeg razvoja, sužavanjem mogućnosti izbora ekonomskih alata, Putin je naveo primjer Argentine, koja je svojevremeno svoju nacionalnu valutu previše vezala za dolar i time ostala uskraćena za ekonomsku fleksibilnost.

Mnoge zemlje suočavaju se sa sličnim teškoćama, ali je “Grčkoj uskraćena mogućnost unutrašnjeg razvoja, ili značajno smanjena, a da se istovremeno iz inostranstva ne nudi efikasna pomoć, koja bi motivisala Grke da se upuste u dalje bolne ekonomske rezove”, zaključio je premijer Rusije Vladimir Putin.

izvor: novosti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *