I Crna Gora u “Južnom toku”

Dodajte komentar

Crnogorski zvaničnici i predstavnici “Gasproma” doneli su odluku da se uradi studija tehničko-ekonomske izvodljivosti izgradnje ogranka gasovoda kroz Crnu Goru, u okviru projekta “Južni tok”, saopštio je ruski energetski holding.

Tehničke mogućnosti i perspektive priključenja ove zemlje u projekat “Južni tok” razmotrili su direktor sektora za projekte ruskog “Gasproma” Leonid Čugunov, premijer Crne Gore Igor Lukšić, ministar za inostrane poslove i evropske integracije Milan Roćen i ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

Projekt “Južni tok”, sa predviđenom izgradnjom gasovoda ispod Crnog mora za zemlje južne i centralne Evrope, “Gasprom” realizuje zajedno sa italijanskom energetskom kompanijom “Eni” radi povećanja izbora maršruta za dopremanje ruskog prirodnog gasa.

Rusija je za realizaciju kopnene deonice gasovoda potpisala međudržavne sporazume sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Izvršni direktor “Gasproma” Aleksej Miler je 20. januara održao sastanak na kojem je usvojen detaljan akcioni plan koji omogućava raniji početak izgradnje gasovoda “Južni tok”, i to već u decembru 2012. godine, a ne 2013, kako je ranije bilo predviđeno.

izvor: rts.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *