Banke planiraju udvostručiti zajmove kod ECB-a

Dodajte komentar

Evropske banke planiraju od Evropske centralne banke (ECB) uzeti dvostruko više kredita od rekordnih 489 milijardi eura koje im je ECB odobrila krajem decembra, što je još jedan dokaz problemima s likvidnošću u tom sektoru, piše Financial Times.

Neke od najvećih evropskih banaka su rekle za FT da bi mogle udvostručiti ili čak utrostručiti zahtjeve za trogodišnjim ECB-ovim kreditima na sljedećoj aukciji 29. februara.

“Banke ovoga puta neće biti onako sramežljive”, rekao je čelnik jedne od banaka eurozone na prošlosedmičnom Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. “Trebali smo i prvi puta više učiniti.”

Izvršni direktori tri velike banke, koji su željeli ostati anonimni, su izjavili da planiraju posuditi dvostruko ili trostruko više novaca.

Goldman Sachs je svojim klijentima rekao da bi banke na aukciji u februaru mogle tražiti dvostruko više nego u decembru, kada su 523 banke posudile 489 milijardi eura. “U februaru bi lako mogle preći bilion eura”, rekao je jedan visoko pozicionirani bankar. “Moglo bi biti i puno više od toga, ako se situacija na tržištima pogorša.”

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *