Occupay Wall Street: Više od 300 uhapšenih

Dodajte komentar

Oko 300 ljudi uhapšeno je tokom demonstracija u Ouklendu, kada su okupljeni upali u zgradu gradske uprave i zapalili američku zastavu, poslije čega je policija upotrijebila suzavac i šok-bombe da bi rastjerala nekoliko stotina lica.

Demonstranti iz pokreta “Okupirajmo” gađali su policajce kamenjem, bocama i ostalim predmetima, a srušili su i ogradu ispred jednog kongresnog centra.
Ovo je bio najnemirniji dan protesta od novembra, kada je policija Ouklenda silom uklonila kamp pokreta “Okupirajmo”.

Gradonačelnica Džin Kuan, koja je bila izložena oštrim kritikama zbog policijske akcije u novembru, pozvala je demonstrante da “prekinu da koriste Ouklend kao svoje igralište”, prenio je AP.

Američke vlasti navode da su se demonstranti sukobljavali sa policijom tokom cijelog dana, te da ih je u jednom trenutku na ulicama bilo oko 2.000.

Nacionalni pokret “Okupirajmo Vol strit”, koji osuđuje politiku korporacija i ekonomsku nejednakost, nastao je jesenas u Njujorku, a u posljednje vrijeme je utihnuo.

Ouklend, Njujork i Los Anđeles spadaju među gradove u kojima su do sada održani najveći protesti. Demonstracije su oslabile nakon što su vlasti u ovim gradovima silom uklonile šatorske kampove učesnika protesta.

Većina jučerašnjih hapšenja u Ouklendu desila se tokom protestne šetnje u centru grada, kada su neke osobe upale u zgradu Udruženja mladih hrišćana, izjavio je policijski portparol Džef Tomason.

Ostali su uhapšeni u poslijepodnevnim časovima, kada su se sukobili sa policajcima i provalili u zgradu gradske uprave. Kasno sinoć, policija Ouklenda dobila je pojačanje iz okolnih mjesta.

izvor: indikator.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *