Telekom Srbije od sjutra 100% domaći

Dodajte komentar

Grčka telekomunikacijska kompanija OTE u četvrtak, 26. januara i službeno prestaje biti vlasnik 20 posto dionica Telekoma Srbija, koji toga dana prelazi u stopostotno domaće vlasništvo, jer će grčkom operatoru biti isplaćena kupoprodajna cijena od 380 miliona eura, saznaje danas Tanjug, .

Istoga dana bit će obavljen i prenos dionica u Centralnom registru, s grčkog OTE-a na srpski Telekom, u kome će država imati 80 posto dionica, a Telekom Srbije 20 posto. Za finansiranje otkupa dionica Telekom Srbije je uzeo kredit od 470 miliona eura, od konzorcijuma banaka.

Od ukupne svote tog zajma, 320 miliona namijenjeno je otkupu 20 posto dionica OTE-a u korist Telekoma, a 150 miliona za refinansiranje postojećeg kredita Telekoma.

U četvrtak će u Predsjedništvu Srbije biti održana svečana ceremonija prenosa dionica kojoj će prisustvovati predsjednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, a najavljeno je učestvovanje i generalnih direktora dvije kompanije – Branka Radujka i Majkla Camasa.

OTE i Telekom Srbija su u decembru 2011. godine u Ateni potpisali ugovor o preuzimanju 20 posto dionica grčke kompanije za telekomunikacije, a Upravni odbor i Skupština dioničara Telekom Srbije su polovinom decembra 2011. odobrili tu transakciju.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *