Koju poruku nam šalju finansijska tržišta ?

Dodajte komentar

Kažu da finansijska tržišta za nekoliko meseci unapred predviđaju kretanje ekonomske situacije odnosno predviđaju budući privredni rast. Od lokalnog dna berzi u oktobru, videli smo snažan rast Američkih akcija pa je tako indeks S&P 500 (500 največih Američkih kompanija) napravio rast od 20 odsto.

Takav prinos je posledica boljih makroekonomskih podataka i posledica manjeg broja loših vesti iz Evrope. Postoji argument da SAD uživaju u velikom prilivu novca globalnih investitora, koji istovremeno podižu cene akcija i obveznica. Ali po takvom scenariju drugi regioni sveta bi trebali poslovati loše?

Međutim dešava se baš suprotno. Evropske akcije rastu zajedno sa Američkim pa je tako evropski indeks akcija S&P 350 Evropa(350 največih Evropskih kompanija) od dna u oktobru ostvario oko 18 odsto prinosa.

Tržišta predviđaju bolju budućnost ?

Navedena situacija mogla bi značiti da tržišta u narednim mesecima predviđaju bolju ekonomsku situaciju. Da li je ovo zaista istina? Manji broj loših informacija iz Evrope može u kratkom roku dovesti do promene fokusa investitora na dobre bilanse globalnih kompanija. Likvidnosna injekcija Evropske centralne banke, koja je banke napunila sa gotovo 500 milijardi evra jeftinih sredstava, dovela je do toga da banke masovno učestvuju u aukcijama obveznica. Jer su aukcije obveznica veoma uspešne aukcije, stvaraju utisak da se stvari okreću na bolje ali u ovom slučaju se samo kupuje vreme. Suštinski problemi Evrope su još daleko od rešenja.

Argumenti protiv

U sumnje o jačanju ekonomija Evrope i Amerike upućuju drugi delovi finansijskog tržišta. Jak dolar u odnosu na evro pokazuje nastavak zabrinutosti za rasplet Evropske krize. Velika razlika u prinosu sigurnih i takozvanih “visoko – prinosnih” obveznica pokazuje da investitori nisu spremni da preuzmu velike rizike. Takođe, niski prinosi obveznica najbezbednijih zemalja, realno ne pokrivaju ni inflaciju, što sugeriše da se ekonomska situacija ne popravlja.

Raspoloženje se može naglo pogoršati

Sve gore navedeno se može sažeti u jednostavno objašnjenje kretanja na berzi. Tržište pokreću dobri rezultati poslovanja, likvidnosna poplava bankarskog sistema i iznad svega nada za bolje sutra. Ako se bilo koji od ovih elemenata promeni, što se veoma lako može desiti onda će i pasti raspoloženje na finansijskom tržištu.

izvor: rast.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *