Hrvati odlučili: Od 01.marta PDV na 25%

Dodajte komentar

Kasno poslijepodne na užem kabinetu Vlade donesena je politička odluka o podizanju stope PDV-a na 25 posto, javlja HRT. Sljedeće sedmice odluka će biti ozakonjena, a ministar finansija Slavko Linić već radi projekciju budžeta na osnovu nove, više stope PDV. Nova stopa mogla bi zaživjeti 1. marta.

Ono o čemu se nedjeljama nagađalo, tako se iza Vladinih zatvorenih vrata, čini se, danas i definisalo. Opšta stopa PDV-a povećava se sa sadašnjih 23 posto na 25 posto čime bi se u državni budžet slilo više od 3 milijarde kuna.

Kao što je već ranije najavio resorni ministar Veljko Ostojić, u turizmu i ugostiteljstvu primjenjivat će se međustopa od 10 posto. Opšte poskupljenje, koje je nakon povećanja PDV-a neizbježno, a koje bi ugrozilo mnoge građane, trebalo bi ublažiti uvođenjem međustope od 10 posto na prehrambene proizvode i komunalne usluge, međutim mediji zasad još spekulišu od kojeg bi se to datuma moglo početi primijenjivati.

Što će sve poskupjeti?

Mediji takođe donose i popis – što će sve poskupjeti. Na prvom je mjestu voda, a zatim – sindikalna korpa. U ovom trenutku prosječna hrvatska korpa potrebna za preživljavanje prosječne hrvatske četveročlane porodice iznosi oko 6700 kuna. Među kandidatima za poskupljenje u prvome redu su i marže, ali i automobili.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *