NBS: Smanjena referentna kamatna stopa

Dodajte komentar

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas, posle razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja i procena za naredni period, da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,25 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 9,5 odsto.

NBS je u saopštenju ocenila da je inflacija je nastavila da pada i krajem 2011. bila je nešto niža od očekivanja, uglavnom zbog jednokratnih metodoloških efekata u obračunu cena voća i povrća.

NBS očekuje dalji pad inflacije uz mogućnost da se ona nađe ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja krajem prvog tromesečja ove godine.

Deo ovog pada biće privremenog karaktera i rezultat, pored već pomenutog, i drugih efekata poput administrativnog ograničenja trgovačkih marži i takozvanog baznog efekta visokih mesečnih stopa inflacije s početka prethodne godine.

S obzirom na to, NBS očekuje da će se inflacija stabilizovati oko cilja u trećem tromesečju ove godine.

Imajući u vidu ovakvo kretanje inflacije, kao i pojačanu fiskalnu i finansijsku neizvesnost na globalnom nivou, pre svega zbog nerešene krize u zoni evra, Izvršni odbor je doneo odluku o daljem smanjenju referentne kamatne stope, navodi NBS.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. februara.

izvor: krediti.rs

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *