Proizvođači automobila zadovoljno trljaju ruke, uprkos krizi

Dodajte komentar

Tokom prošle godine Mercedes Benz Cars prodao je najviše automobila u svojoj istoriji. Kupcima širom svijeta isporučeno je 1.362.908 automobila brendova Mercedes-Benz, Smart i Maybach, što je oko 77.000 primjeraka više nego rekordne 2007. godine.

Najveći, 30-postotni rast zabilježen je na kineskom tržištu gdje je 193.339 tamošnjih kupaca odabralo automobil s trokrakom zvijezdom. U SAD-u je zabilježen rast od 13,3 posto, dok je napredak od 10,1 posto zabilježen u Velikoj Britaniji.

Najprodavaniji model iz Stuttgarta je C-Klasa s više od 400 hiljada novih vlasnika, a golem rast prodaje bilježe SLK, E-Klasa, B-Klasa, ali i SUV te terenska vozila. Prvi put u istoriji u jednoj je godini prodato više od 100 hiljada automobila Smart.

izvor: manager.ba

 *** ***

Prodaja Rolls-Royce Motor Carsa je prošle godine porasla 31% na ukupno 3.538 automobila. Stopa rasta bila je slabija nego godinu dana ranije, kada je prodaja porasla 150 posto, javlja BBC.

No, broj automobila prodatih prošle godine najveći je u 107 godina dugoj istoriji Rolls-Roycea i nadmašio je rekord iz 1978. kada je bilo prodano 3.347 automobila.

Najprodavaniji model je bio Ghost, koji košta oko 165 hiljada funti.
I drugi proizvođač luksuznih automobila, Bentley, je imao izvrsnu prošlu godinu sa 7.003 prodatih automobila, što je rast od 37 posto, čime su se vratili na nivo prije recesije.

izvor: indikator.ba

 *** ***

Njemački automobilski div Volkswagen (VW) prodao je prošle godine više od osam miliona vozila, pretekavši time japansku korporaciju Toyota Motor.

Njemački mediji prenose da je izvršni direktor Volkswagena Martin Winterkorn u ponedjeljak u Detroitu kazao da je VW u 2011. isporučio 8,156 miliona vozila, što je 14 posto više nego u 2010.

Toyota je 2011. prodala ukupno 7,9 miliona vozila. General Motors još nije objavio svoje rezultate, a očekuje se da će podaci pokazati prodanih više od devet miliona automobila ako se kao osnovica za izračun uzmu prognoze iz prva tri tromjesečja.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *