Porezom na banke smanjiti kamate

Dodajte komentar

Viceguverner Velibor Milošević predlaže da Ministarstvo finansija razmotri uvođenje određene vrste poreza za banke što bi pomoglo obaranju kamata na kredite u Crnoj Gori.

“Predlažem da se uvede porez koji bi banke plaćale ukoliko bi spred (marža, odnosno razlika) između kamatne stope po kojoj banke nabavljaju sredstva i stope po kojoj ih plasiraju bio veći od tri odsto“, kazao je za Pobjedu Milošević.

To znači da ukoliko je spred četiri odsto, banka bi morala da plati iznos od 50 odsto na razliku između tri i četiri odsto.

“Ukoliko bi spred bio pet odsto, banka bi morala da plati iznos od 60 odsto na tu razliku između četiri odsto i pet odsto i tako redom“, naveo je Miloševic koji očekuje da bi ta mjera doprinijela da cijena kredita bude znatno povoljnija.

Sada izgleda, kaže Milosević, da banke nipošto ne žele da se prilagode nastaloj situaciji, već svojom nefleksibilnošću nanose štetu ne samo privredi, već i same sebi.

Viceguverner kaže da je dovoljno pogledati izjave u novinama gdje banke kategorički izjavljuju da neće smanjivati kamatne stope u godini koja je počela.

Prema njegovim riječima banke bi takođe morale da budu svjesne da nijesu same u privrednom sistemu i da njihovo poslovanje zavisi od cjelokupne situacije u privredi, ali i obratno, da i privreda zavisi od njih.

izvor: CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *