Beogradska berza: Nedjeljni komentar 26.12.2011 – 30.12.2011

Dodajte komentar

Poslednja sedmica u tekućoj godini protekla je uz lagani rast vrednosti indeksa, dominaciju bankarskih hartija i neveliku investicionu aktivnost ulagača. Indeks Belex 15, ojačao je u sedmici 0,8 odsto na 499 poena, što je bilo nedovoljno da se ozbiljnije smanji godišnji minus od 23,4 odsto.

Ukupan promet u trgovanju protekle sedmice iznosio je 3,8 miliona evra, u velikoj meri kao posledica „prepakivanja“ paketa akcija na nekoliko bankarskih hartija. 

Akcije – Najprometnija hartija tokom sedmice bila je beogradska Univerzal banka (UNBN) koja je zabeležila promet od 78,2 miliona dinara uz rast vrednosti na nedeljnom nivou od 7 procenata. I u sedmici za nama nastavljene su krupne promene u vlasničkoj strukturi ove banke nakon što je Velefarm prodao svoju poziciju Farmakomu, a pojedini off-shore akcionari zamenili mesto sa srodnim firmama. Veliki promet od 55 miliona dinara zabeležila je i Jubmes banka (JMBN), ali ponovo kao posledica jedne velike, unapred dogovorene transakcije.

Ipak, u centru pažnje javnosti bila je beogradska Agrobanka (AGBN) u kojoj je potkraj nedelje odlukom Narodne banke Srbije (NBS) uvedena prinudna uprava nakon što su identifikovane nepravilnosti u vođenju ove banke. Kako je saopšteno od strane regulatornog tela, ove mere su sprovedene nakon što je „utvrđeno da kapital kojim Agrobanka raspolaže ne odgovara nivou rizika koji je ta banka preuzela u dosadašnjem poslovanju“. Nakon ove objave, poslednjeg trgovačkog dana, akcije Agrobanke su pale skoro maksimalnih 12 procenata, okončavši nedelju na nivou od 2.999 dinara uz promet od 45,2 miliona dinara. Agrobanka je druga banka kod koje su uvedene mere prinudne uprave u poslednjih nekoliko godina. Pre toga je ovakva situacija zabeležena kod novosadske Metals banke (2008-2009) koja je spasena dokapitalizacijom od strane države odnosno AP Vojvodina koja je postala većinski vlasnik.

Uobičajeno najlikvidnija bankarska hartija, AIK banka (AIKB) okončala je nedelju na nivou od 1.648 dinara uz neveliki promet, dok se Komercijalna (KMBN) takođe s malom realizacijom popela do nivoa od 1.700 dinara.

Najprometnija hartija iz realnog sektora bio je vranjski Alfa plam (ALFA) sa realizacijom od 22,1 milion dinara, uglavnom na ceni od 7.400 dinara. Kupac ovih akcija ulazi u presek za dobijanje dividende za tekuću godinu, te je ovo verovatan motiv veće investicione aktivnosti na ovoj hartiji. NIS (NIIS) je nedelju okončao na nivou od 605 dinara uz neveliki promet od 12,7 miliona dinara, dok se Aerodrom ”Nikola Tesla” (AERO) ponovo spustio ispod kote od 500 dinara, kao posledica prolaska dana dividende iz ovogodišnje dobiti koja će biti deljena na godišnjoj skupštini akcionara naredne godine.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su skroman promet od 0,36 miliona evra, a cene većine ovih dužničkih hartija registrovale su rast vrednosti krajem sedmice. Najprometnija serija bila je A2015 čiji je godišnji prinos na kraju sedmice iznosio 5,75 procenata.

izvor: sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *