Rast cijene zlata na svjetskim berzama

Dodajte komentar

Cene zlata na svetskim berzama su u porastu zahvaljujući tražnji investitora koji pokušavaju da se zaštite od inflacije, očekujući akcije Evropske centralne banke na plasmanu jeftine likvidnosti u kriznim uslovima.

Zlato se tokom jučerašnjeg berzanskog poslovanja prodavalo po 1.752,60 dolara za finu uncu (31,1 gram). Za nedelju dana cene bi mogle da se uvećaju četiri procenata, što bi bio najveći nedeljni rast za mesec dana. Cene zlata na američkim berzama su porasle za 16,90 dolara na 1.756,70 dolara za uncu, prenosi agencija Rojters.

Investitori očekuju potvrdu da će lideri Evropske unije na samitu iduće sedmice doneti konkretno i dugoročno rešenje za dužničku krizu u evrozoni.

Guverner ECB Mario Dragi je najavio preduzimanje daljih mera kojima bi se podstakla ekonomija zone evra, izjavivši da su rizici sve veći i da je ECB svesna produbljivanja bankarskih problema.

„Tržište polaže na vesti iz Evrope očekujući kada će se pritisnuti taster likvidnosti, što će za sobom povući inflaciju i podstaći zlato“, rekao ja analitičar „Saxo Bank“ Ole Hansen.

Cene zlata su ove nedelje počele da rastu nakon što su najveće centralne banke sveta objavile zajedničke akcije na povećanju likvidnosti sve slabijeg finansijskog sistema. Rast je međutim ubrzo splasnuo, kada su investitori shvatili da to neće spasiti Evropu od problema.

„Likvidnost je u centru pažnje tržista. Privlačnost zlata kao sigurnog ulaganja, ponovo će se pojaviti tek kada poraste likvidnost“, rekao ja za Rojters analitičar „Jinrui Futures“ Hou Sin Ðan.

Centrana banka Južne Koreje je u novembru kupila 15 tona zlata, dok je u junu i julu pribavila 25 tona tog plemenitog metala.

„Zlato je izgleda jedino sredstvo koje centralne banke mogu da kupuju u cilju diversifikacije rezervi zbog širenja ekonomskih problema u svetu“, rekao je diler „Lee Cheong Gold Dealers“ Roland Lun.

Na Londonskoj berzi metala paladijum je prodavan po 652,72 dolara za uncu. Ruski koncern „Noriljsk nikel“, najveći svetski proizvođač paladijuma, prognozira deficit tog plemenitog metala u 2012. godini zbog naglog smanjenja isporuka iz Rusije.

Srebro se prodavalo po ceni od 33,36 dolara za uncu, a platina za 1.559,25 dolara. Isporuke platine bi mogle da ostvare petogodišnji maksimum u 2012. godini, s tim što će ponuda biti veća od potražnje, prognozira konsultantska kompanija GFMS.

izvor: profitiraj.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *