Barroso: Biće teško, ako ne i nemoguće, održati euro

Dodajte komentar

Evropska komisija u srijedu je objavila prijedloge za jačanje ekonomskog upravljanja u eurozoni, koji bi trebali osigurati opstanak zajedničke valute.

“Bez pojačanog ekonomskog upravljanja biće teško, ako ne i nemoguće, održati euro”, rekao je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso predstavljajući prijedlog.

Komisija predlaže da zemlje članice eurozone nacrte godišnjih budžeta prvo upute u Bruxelles prije nego u nacionalne parlamente. Prema tom prijedlogu, članice eurozone trebale bi nacrte svojih budžeta dostaviti Evropskoj komisiji i euroskupini, koju čine ministri finanacija zemalja eurozone, prije 15. oktobra svake godine za sljedeću budžetsku godinu.

Komisija bi imala ovlašćenja poslati nacrte budžeta na doradu ako ocijeni da bi se mogao prekršiti pakt o stabilnosti i rastu eura, koji propisuje da budžetski deficit ne smije prelaziti tri posto BDP-a. Pri izradi nacrta budžeta, zemlje članice će se morati osloniti na nezavisne prognoze ekonomsko rasta.

Zemlje protiv kojih je Komisija pokrenula postupak za kršenje budžetskih odredba moraće redovno obavještavati Komisiju o mjerama koje preduzimaju na ispravljanju neravnoteža. One zemlje koje su danas u programu međunarodne pomoći poput Grčke, Portugala ili Irske, koje predstavljaju opasnost za stabilnost eurozone, biće stavljene gotovo pod direktni nadzor Komisije i Evropske centralne banke.

Jedan od prijedloga uključuje i to da Komisija može predložiti Savjetu EU-a na temelju analize koju će sprovesti zajedno s Evropskom centralnom bankom da nekoj zemlji preporuči da zatraži novčanu pomoć.

Komesar za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn obrazložio je takav prijedlog dosadašnjim iskustvom jer se pokazalo da zemlje članice pokušavaju do zadnjeg trenutka odložiti traženje pomoći kako bi izbjegle bolne reforme.

O prijedlozima Evropske komisije zajednički će odlučivati zemlje članice i Evropski parlament.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *