Srbija: Komercijalna banka očekuje rast između 8 i 10% u 2012. godini

Dodajte komentar

Potpredsednik izvršnog odbora Komercijalne banke Dragan Santovac izjavio je za poslovni dnevnik ”Pregled” da ova bankarska ustanova očekuje u narednoj godini stopu rasta višu od proseka bankarskog sektora.

On je istakao da i u narednoj godini mora biti uvažen makroekonomski ambijent, koji po svemu sudeći neće biti povoljniji nego što je bio u tekućoj godini.

“Poslednje projekcije stope rasta bruto društvenog proizvoda Srbije za 2012. godinu govore o rastu od 1,5 do 2,5 odsto, što daje osnova za procenu da bi rast bankarskog sektora mogao biti između tri i pet odsto. Mi smo bili ambiciozniji i planirali stope rasta u rasponu od osam do 10 odsto”, rekao je Santovac.

Prema njegovim rečima ovu prilično visoku stopu rasta Komercijalna će nastojati da ostvari pre svega “putem očekivanog rasta kapitala, rasta depozitvnog potencijala, posebno u segmentu depozita stanovništva, a ukoliko bude neophodno i zaduživanjem na međunarodnom tržištu kapitala, računajući na rastući ugled koji banka uživa kod međunarodnih finansijskih institucija”.

Santovac je napomenuo da je Komercijalna banka druga po veličini na domaćem bankarskom tržištu, mereno visinom bilansne aktive, a drži četvrto mesto po visini kapitala. On je dodao da je sporazumom Republike Srbije i međunarodnih finansijskih institucija definisano pitanje budućih dokapitalizacija i da je “sasvim realna dokapitalizacija od strane države koja će predstavljati dodatni pozitivan impuls poslovanju banke”.

Govoreći o depozitima stanovništva u ovoj najvećoj domaćoj banci pod kontrolom države, Santovac je rekao da Komercijalna banka očekuje dodatnih 20-30 miliona evra u nedelji štednje, dok trenutno beleži rekodne depozite stanovnišva u visini od preko 1,235 milijardi evra.

Uprkos rekordnoj poslovnoj godini, akcijama Komercijalne banke se prilično slabu trguje na Beogradskoj berzi i one su od početka godine izgubile na vrednosti 28,9 procenata. Po poslednjoj ceni od 1.853 dinara, tržišna kapitalizacija banke iznosi 16,14 milijardi dinara (155,5 miliona evra).

izvor: rast.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *