UniCredit završio u gubitku od 10,6 milijardi eura

Dodajte komentar

Italijanski bankarski gigant UniCredit, vlasnik Zagrebačke banke, obavijestio je danas o rekordnom gubitku u trećem tromjesečju 2011., pod uticajem velikih jednokratnih otpisa imovine.

Grupacija je u proteklom tromjesečju poslovala sa gubitkom od čak 10,6 milijardi evra, dok je godinu ranije bilježila neto dobit od 334 miliona evra. Unicredit je u posmatranom periodu otpisao 8,7 milijardi evra goodwilla povezanog s akvizicijama u posljednjih nekoliko godina, prvenstveno u Ukrajini i Kazahstanu. Ipak, banka je obavijestila da to neće uticati na gotovinske i kapitalne pozicije. Kada se izuzmu otpisi, prilagođeni gubitak iznosi 474 miliona evra.

Podaci iz finansijskog izvještaja pokazuju i da je grupacija u proteklom kvartalu smanjila izloženost grčkog dugu za 135 miliona evra. Tromjesečni prihodi italijanske banke pali su 11 odsto na 5,7 milijardi evra. Inače, u prvih devet mjeseci ove godine UniCredit je poslovao sa gubitkom od 9,3 milijarde evra.

Banka je danas takođe objavila svoj strateški plan do 2015. godine, u kojem je između ostalog najavila prikupljanje svježeg kapitala u visini 7,5 milijardi evra, te rezanje radne snage za 12 odsto. Akcije UniCredita posrnule su danas u Milanu za više od 6 odsto.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *