Rumunija treba da odustane od evra

Dodajte komentar

Generalni direktor ING Banke Mišu Negricoju kaže da bi Rumunija trebalo da odustane od projekta da 2015. godine uđe u evrozonu.

On smatra da Rumunija za to sada nema kredibilitet, ali i da je sama evrozona u periodu redefinisanja.

Negricoju je ocijenio da Rumunija nije ništa naučila od iskustva Grčke, pa i dalje nastavlja da promoviše iste projekte kao i prije recesije, što je naivno u okolnostima kada se “svijet u potpunosti mjenja”.

On je naveo je da ni zemlje razvijenije od Rumunije ne govore više o usvajanju jedinstvene monete, kada je evrozona u procesu promjena i redefinisanja.

“Nijedna zemlja članica Evropske unije nema u planu da se pridruži evrozoni”, rekao je Negricoju.

On je dodao da i evropski političari shvataju da u sistemu evrozone ima problema, i da je od samog početka bilo skeptika i kritičara jedinstvene evropske monete.

Premijer Emil Bok je nedavno izjavio da Rumunija i dalje ima cilj da se pridruži evrozoni 2015. godine i da će učiniti napore da održi nivo deficita, javnog duga i inflacije u granicama koje predviđa EU.

Adrijan Vasilesku, savjetnik guvernera Rumuneske nacionalne banka (BNR) Mugura Isareskua ironično je ocijenio da su Rumuni “izvanredno nespremni” za usvajanje evra.

izvor: Beta

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *