Brza reakcija Merkel i Sarkozyja – danas sastanak s Papandreuom

Dodajte komentar

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu će održati hitan sastanak s grčkim premijerom Georgeom Papandreuom u Cannesu i pokušati ga nagovoriti na brzu primjenu finansijskog plana o spašavanju Grčke, objavio je u utorak Sarkozyjev ured.

Tržišta novca širom Europe negativno su reagovala na objavu grčkog premijera Papandreua u ponedjeljak da će raspisati referendum o novom paketu pomoći koji je samo koji dan prije na summitu EU-a u Bruxellesu prihvatio.

Kad je prošle sedmice prihvaćen paket težak 130 milijarda eura, porasle su nade da će biti moguće podvući crtu ispod gubitaka banaka u Grčkoj te da će se evropske obveznice moći prodati Kini i drugim ulagačima.

“Francuska i Njemačka odlučne su sa svojim evropskim partnerima da insistiraju na punoj i što bržoj primjeni odluka prihvaćenih na summitu 27. listopada, što je danas važnije nego ikad”, kaže se u saopštenju Sarkozyjevog ureda nakon telefonskog razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Sarkozy, Merkel i Papandreu sastaće se na radnoj večeri uoči summita G20 zakazanog za 3. i 4. novembar u Cannesu. Njihov je sastanak hitno organizovan na vijest o iznenadnoj odluci grčkog premijera. “Francuska i Njemačka uvjerene su da će taj sporazum omogućiti Grčkoj da obnovi trajan rast”, kaže se u saopštenju.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *