Makroekonomija – Nedjeljni pregled 17.10. – 21.10.2011

Dodajte komentar

Treća oktobarska nedjelja na deviznom je tržištu proticala u znaku iščekivanja i neizvjesnosti oko postizanja dogovora čelnika ključnih država i institucija eurozone o prevladavanju dužničke krize te institucionalne i finansijske podrške za prevenciju eventualnih novih finansijskih kriza na području jedinstvene evropske valute. Samit čelnika EU biće održan za vikend a u medijima se spekuliše da bi u toku nedjelje mogao biti održan još jedan samit.

U takvom ambijentu najveći nedjeljni dobitak je ostvario japanski jen koji je imao pluseve u odnosu na EUR te istorijski novi rekord u odnosu na američki dolar. Iz Japana su stizale vijesti da tamošnja centralna banka prati kretanje kursa i da neće dozvoliti da precijenjen jen ugrozi realnu ekonomiju i najveće izvoznike.

Američki dolar posljednjeg trgovačkog dana u nedjelji je dodirnuo istorijski najnižu vrijednost u odnosu na japanski jen (nedjeljni minus 1,4 odsto, USD/JPY ispod 76) dok je u odnosu na ostale valute bio u nešto manjem minusu u odnosu na GBP 0,9 odsto dok je u odnosu na glavnog rivala EUR sedmični minus bio 0,2 odsto.

Ključna neusaglašena pitanja čelnika najvećih članica eurozone Njemačke i Francuske kao  Evropske centralne banke je iznos sredstava kojima će raspolagati Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF) i koje se prema medijskim spekulacijama kreću od 950 do 2 hiljade milijardi EUR (sada je to 440 milijardi) te njegova precizna funkcija. Svaka optimistična vijest u medijima je podizala vrijednost EUR ali i akcija na najvećim berzama a onda je optimizam splašnjavao. Ipak je na kraju nedjelje EUR imao plus u odnosu USD dok je ostale glavne valutne rivale kao što su japanski jen i britanska funta imao blage nedjeljne gubitke.

ZEW indeks koji računa ekonomski sentiment u Njemačkoj je u oktobru mjesecu smanjen na vrijednost od -48,3 sa -43,3 koliko je iznosio prethodnog mjeseca. Objavljena vrijednost niža je i od očekivane koju su anketirani analitičari procijenili na 40. Prema vrijednosti indeksa tekućih očekivanja zabilježen je pad sa 43,6 iz septembra na 38,4 u oktobru i intenzitet pada bio je takođe veći od očekivanog.

Stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) u Sjedinjenim Američkim Državama u septembru mjesecu je porasla u odnosu na mjesec ranije za očekivanih 0,3 odsto. U tzv. Core verziji indeksa (koja isključuje volatilne cijene hrane i energije) septembarski rast je bio 0,1 odsto. Na godišnjem nivou u septembru ove u odnosu na isti period lani indeks potrošačkih cijena je imao rast od 3,9 odsto.

Septembar mjesec donio je novi skok inflacije, mjerene indeksom potrošačkih cijena (CPI) u Velikoj Britaniji. Rast CPI u septembru u odnosu na mjesec ranije bio je 0,6 odsto (očekivano 0,4 odsto) dok je na godišnjem nivou skok inflacije bio 5,2 odsto (očekivano 4,9 odsto). U tzv. Core verziji (koja isključuje volatilne cijene hrane i energije) godišnji rast bio je 3,3 odsto.

izvor: atlas-broker.net

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *