S&P snizio rejting 24 italijanske banke

Dodajte komentar

Bonitetna agencija Standard & Poor's u utorak je snizila rejting 24 talijanske banke, uglavnom bankama srednje veličine osim Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) i Unione di Banche Italiane (UBI Banca), zbog pogoršanja stanja privrede na Apeninskom poluostrvu.

Za BMPS, najstariju banku na svijetu koja i dalje djeluje, ocjena dugoročnih obveznica spuštena je za jednu stepenicu na “BBB +”, kao i za UBI Bancu, uključujući i dugoročni dug koji je sada ocijenjen s “A-“, navodi se u saopštenju.

Bonitetska agencija navodi kako očekuje povećanje troškova refinansiranja italijanskih banaka zbog rasta prinosa na obveznice italijanskog ministarstva finansija.

“Mislimo da će se trošak finansiranja za banke povećati uglavnom zbog višeg prinosa na italijanski državni dug. Štoviše, viši trošak finansiranja za bankarski i korporativni sektor vjerovatno će rezultirati pooštrenjem uslova kreditiranja i slabijom privrednom aktivnošću u kratkoročnom do srednjoročnom razdoblju”, naveo je S&P u saopštenju.

Agencija je istovremeno potvrdila rejting za 19 banaka, uključujući UniCredit SpA (UCG) i Intesa Sanpaolo, dvije najveće talijanske banke.

S&P je 19. septembra smanjio rejting dugoročnih obveznica banaka Mediobanca, Findomestica, Intesa Sanpaolo i njihove podružnice Banca Imi, Cassa Risparmio Bologna i Biis, te BNL (grupa BNP Paribas), nakon smanjivanja rejtinga italijanskih državnih obveznica.

Agencija napominje da 22 od 43 italijanskih finansijskih institucija sada ima negativne izglede, što znači da nova smanjenja za njihove vrijednosnice nisu isključena.

S&P je prošloga mjeseca smanjio rejting italijanskih državnih obveznica s “A+” na “A”, uz negativne izglede.

Prinos na 10-godišnje italijanske obveznice u utorak je rastao za 7 baznih bodova na 5,867 posto, što je najviši prinos otkako je ECB 8. avgust počeo kupovati italijanske obveznice kako bi zaustavio rast cijene zaduživanja.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *