CBCG: Preporuke Vladi za ekonomsku politiku u narednoj godini

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore objavila je danas na svom sajtu Preporuke Vladi za ekonomsku politiku u narednoj godini, u kojima se, između ostalog, predlaže blago povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) i usvajanje zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Preporuke se grupisane na oblast institucionalnog ambijenta i deregulacije, šumarstva, industrije, uslužnog sektora, obrazovanja i tržišta rada, domen fiskalne politike i finansijskog sistema, ekonomskih odnosa sa inostranstvom i međunarodnim integracijama, ekologije i održivog razvoja, kao i ostale oblasti gdje je statistika i računovodstveni i revizorski standardi.

U CBCG smatraju da u cilju obezbjeđenja dugoročne fiskalne održivosti treba razmotriti usvajanje zakona o fiskalnoj odgovornosti, kojim bi se uvela fiskalna pravila.

Fiskalna pravila se, kako je objašnjeno, najčešće javljaju u vidu pet oblika – pravilo javnog duga koje predviđa koliko može biti maksimalno učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP), zatim pravilo budžetskog deficita koje limitira koliko može iznositi maksimalno budžetski deficit u odnosu na BDP.

Tu su i pravilo javne potrošnje koje predviđa maksimalan iznos javne potrošnje u odnosu na BDP, zatim pravilo koje kombinuje javne prihode i javne rashode i pravilo javnih prihoda, koje predviđa maksimalan iznos javnih prihoda, najčešće u odnosu na BDP.

Iz CBCG su naveli da je važno što prije obezbijediti uravnoteženost rashoda i prihoda, a kao potencijalna rezerva, u slučaju da se prihodi i rashodi ne ostvaruju u skladu sa planom, ostaje malo povećanje stope PDV-a.

»Crna Gora ima nisku stopu PDV-a i njeno malo povećanje ne bi imalo veće negativne implikacije. Kako se ekonomska situacija bude stabilizovala, tako treba voditi politiku postepenog snižavanja učešća javnih rashoda u BDP-u«, navedeno je u Preporukama.

U CBCG smatraju da je potrebno donijeti i novi Zakon o privatno-javnom partnerstvu.

U domenu metalske industrije CBCG preporučuje izradu cost-benefit analize u ovoj industriji, kao i troškova i koristi od proizvodnje kako bi se sagledale perspektive razvoja i doprinosa preduzeća pojedinačno.

U CBCG smatraju da je neophodno pronaći najbolji i najpovoljniji dugoročni način snabdijevanja Kombinata aluminijuma (KAP) električnom energijom, s obzirom na to da, shodno Ugovora o poravnanju, Vlada ima obavezu da u ovoj godini obezbijedi subvenciju od 18 miliona, a u narednoj godini od sedam miliona EUR.

»Rješenjem ovog problema smanjio bi se snažan pritisak usljed promjena kretanja cijene struje, koja je jedan od osnovnih faktora koji utiču na stabilnost poslovanja Kombinata«, navode iz CBCG.

U Željezari je, kako dodaju, potrebno modernizovati proizvodnu opremu u oblasti proizvodnje visokolegiranih čelika po najstrožijim svjetskim standardima, kao profitabilnim proizvodima, kojima se može osvojiti tržište.

Neophodno je zamijeniti zastarjelu tehnologiju za proizvodnju željeza, modernom opremom kako bi se dobili proizvodi visokog kvaliteta za koje postoji velika tražnja na tržištu Evope.

»Kod velikih infrastrukturnih projekata prioritet dati domaćim preduzećima, u odnosu na strane kompanije. To bi imalo pozitivan uticaj na povećanje proizvodnje i rezultate poslovanja grane«, poručuju iz CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *