Klaus: Euro je silovanje ekonomije

Dodajte komentar

Stvaranje zajedničke evropske valute bilo je silovanje ekonomskih zakonitosti i nesrećan politički korak, kaže češki predsjednik Vaclav Klaus.

On dodaje da se posljedice toga pokazuju u problemima današnje zone eura. Klaus, dugogodišnji kritičar eura, je sadašnju krizu eurozone objasnio time što uspostavljanje jedinstvene valute nije poštovalo različite privredne situacije zemalja-članica.

“Nesrećna pobjeda politike nad ekonomijom rezultirala je prije deset godina stvaranjem jedinstvene evropske valute – eura. To je opet bio primjer, kada je politika pokušala da sprovede silu i obrne ekonomske zakonitosti, a rezultat toga vidimo veoma jasno u današnjoj Evropi”, rekao je Klaus, koji je prije ulaska u politiku bio cijenjeni ekonomista.

Klaus je krajem 1980-tih i tokom 1990-tih bio ministar finansija Čehoslovačke, kao i premijer Češke Republike, prije nego što je postao 2003. drugi po redu češki predsjednik Republike.

On je apelovao na studente ekonomije da uče iz pogrešnih pokušaja da politika određuje ekonomiju, a jedan od takvih primjera je, po njemu, upravo nastanak eura.

Češki predsjednik je oštro ponovio i svoju tradicionalnu kritiku današnje Evropske unije. Ponavlja se, smatra Klaus, situacija iz vremena komunizma, kada je politika pokušala da diktira ekonomiju.

Primjer je, rekao je, promocija socijalne tržišne privrede. “Taj pridjev socijalni je nepotreban, dovoljno bi bilo tržišna”, ukazao je Klaus.

izvor: Tanjug

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *