Erste Grupa očekuje gubitak od 800 mil. eura

Dodajte komentar

Austrijska bankarska grupa Erste Group očekuje da će u ovoj godini poslovati s neto gubitkom u iznosu od 700 do 800 miliona eura zbog vanrednih jednokratnih troškova povezanih s otpisom vrijednosti proizašlim iz evropske dužničke krize, saopštila je u ponedjeljak ta banka.

Erste Grupa smanjila je izloženost u državnim dugovima u Grčkoj, Portugalu, Španiji, Irskoj i Italiji s 1,9 milijardi eura na kraju 2010. na 600 miliona eura krajem septembra 2011. Na taj datum 95 posto te izloženosti sada je prikazano po tržišnoj vrijednosti, izvijestila je banka.

Najavili su takođe cjelovit otpis goodwilla u Mađarskoj u iznosu od 312 miliona eura prije oporezivanja (312 miliona eura poslije poreza). Takođe će priznati dodatne troškove povezane s rezervisanjima za rizike u ukupnom iznosu od 450 miliona eura prije oporezivanja (450 miliona eura nakon poreza).

Što se tiče poslovanja u Rumuniji, Erste Grupa će otpisati goodwill banke BCR za 700 miliona eura prije oporezivanja (627 miliona erua nakon poreza), kako bi reflektirao slabiji od očekivanog oporavak tamošnje privrede.

Temeljem navedenih poteza Erste Grupa očekuje da će u prvih devet ovogodišnjih mjeseci zabilježiti neto gubitak od 920 miliona do 970 miliona eura. Isključujući pak te vanredne jednokratne troškove (bez uticaja bankarskog poreza u Austriji i Mađarskoj), u austrijskoj grupi u istom razdoblju očekuju neto dobit od 700 miliona eura.

“Naše nade da ćemo vidjeti rješenje za dužničku krizu u Evropi u bliskoj budućnosti značajno su se smanjile tokom proteklih nekoliko sedmica. Sada pretpostavljamo da će to sve više uticati i na realnzu privredu i da će pogoditi i našu regiju, premda manje izrazito. Stoga smo preduzeli radikalne korake u našim bilansima kako bismo pripremili Erste Grupu za dalje razdoblje neizvjesnosti”, kazao je predsjednik uprave Erste Group Banka Andreas Treichl nakon sastanka uprave 10. oktobra.

“Danas dogovorene mjere će dobit od 700 miliona eura u prva tri tromjesečja 2011. pretvoriti u gubitak. Ipak, sve te mjere predstavljaju isključivo jednokratni trošak koji će nas kao banku pripremiti za situaciju koja slijedi. Naša stopa adekvatnosti kapitala (core tier 1) i snažno stanje likvidnosti, koji su ključni pokazatelji naše snage u ovim vremenima, neće biti pogođeni. Uz podršku kontinuirano snažnih operativnih aktivnsoti, naš core tier 1 krajem ove godine ostat će nepromijenjen u odnosu na kraj 2010.”, zaključio je Treichl.

Tako će stopa adekvatnosti kapitala (core tier 1) krajem 2011. iznositi 9,2 posto, koliko je iznosila i na kraju prošle godine, navodi se u saopštenju.

Zbog pogoršanih prognoza za privredu eurozone i kao preventivnu mjeru Erste Grupa će odgoditi raniju otplatu tzv. “participirajućeg kapitala” državi (1,2 milijarde eura) za minimalno godinu dana. Predložit će takođe da za finansijsku 2011. ne bude isplaćena dividenda.

izvor: Hina

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *