Makroekonomija – Nedjeljni pregled, 26.09.- 30.09.2011.

Dodajte komentar

Posljednja septembarska trgovačka nedjelja proticala je u znaku neizvjesnosti oko usvajanja ovlašćenja Evropskom fondu za finansijsku stabilnost (EFSF) u parlamentima članica eurozone od kojih su se kao najtvrđi pokazali njemački i finski. Molbe poslanicima da usvoje ovlašćenja stizale su sa najrelevanatnijih adresa iz Evrope i SAD i epilog je ipak bio pozitivan. Na samom kraju nedjelje tenzije su smirene, a rast su ostvarili američki dolar i japanski jen dok je EUR padao jer je na tržištu prevladalo uvjerenje da povećanje ovlašćenja EFSF nije dovoljno da spriječi nastavak dužničke krize u eurozoni.   

U takvom ambijentu, uz blagu intradnevnu volatilnost, kraj trgovačke nedjelje donio je rast vrijednosti američke valute u odnosu na gotovo sve glavne valutne rivale a japanski jen je ponovo imao funkciju valute tzv. sigurne luke pa je ostvario rast u odnosu na ostale uz izuzetak američkog dolara. Američki dolar rastao je nedjeljnih 0,9 odsto u odnosu na EUR dok je u odnosu na japanski jen rast bio 0,5 odsto. Nedjeljni minus američki dolar imao je samo u odnosu na britansku funtu od 0,7 odsto dok je u odnosu na svoje imanjake tzv. robne valute (kanaski, australijski i novozelandski dolar) bilježio nedjeljni rast u rasponu od 1,1 do 2 odsto. Cijene plemenitih metala (investicionog zlata i srebra) i dalje su u korekciji pa je zlato u dolarskom iskazu ostvarilo nedjeljni pad od 1,5 odsto.

Fundamentalani podaci koji su pristizali pokazali su po malo neočekivane trendove.

U eurozoni je, prema preliminarnim projekcijama Evropskog statističkog zavoda, zabilježen najveći godišnji rast inflacije od oktobra 2008.godine u septembru mjesecu ove godine. Sa avgustovskih 2,5 odsto stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) dostigao je 3 odsto. Ciljana inflacija Evropske centralne banke (ECB) za ovu godinu je 2 odsto a njen odlazeći čelnik je proljećnu retoriku o borbi protiv inflacije ljetos ublađio ocjenama da se radi o umjerenoj pojavi. Očigledno je da je inflacija veći problem od očekivanog pa će uz ostale probleme koje ima eurozona, prije svega dužnička kriza mediteranskih članica, sigurno biti na dnevnom redu Odbora guvernera ECB naredne nedjelje.

Dužnička kriza mediteranskih članica eurozone i dalje je najaktuelniji problem finansijskih tržišta. Grčku tresu protesti zbog nužnog smanjenja potrošnje a grčki premijer je putovao u Njemačku da moli tamošnje poslovne ljude i političare da pomognu toj prezaduženoj zemlji. Italija i Španija se zadužuju po rekordnim kamatnim stopama a Italija je zaradila i smanjeni rejting.

Ohrabrenje za globalni ekonomski oporavak prethodne nedjelje je stiglo iz SAD. Naime, po novoj procjeni GDP u drugom ovogodišnjem kvartalu je ostvaren rast veći od očekivanog u odnosu na ranije procjene, dok se broj inicijlnih naknada za nezaposlenost spustio ispod 400 hiljada. Problem nezaposlenosti je do te mjere dramatičan da je i čelnik FED-a Ben Bernanke zatražio pomoć američkog prlamenta jer 45 odsto osoba koje su ostale bez radnih mjesta u šest mjeseci nijesu uspjele da pronađu nikakav novi posao što je nezabilježeno od kraja drugog svjetskog rata.

izvor: atlas-broker.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *